Letterpers technieken

Letterpers

De officiële benaming is boekdruk. Vroeg mochten de drukkers niet diep in het papier drukken, maar tegenwoordig is het  heel bijzonder om diep in het papier te drukken. Dit krijg je met geen enkel andere techniek voor elkaar. De kleur wordt verdiept gedrukt in het papier, hierdoor ontstaat reliëf.

Per kleur en per kant hebben wij een drukplaat, ook wel cliché genoemd, nodig om op de pers te klikken. Dat noemen wij dan ook een drukgang.

Er wordt met de hand gewerkt op de oude degels (drukpersen) van tussen de 70 en 130 jaar oud, pure ambacht.

Preeg

Aan de achterkant van de kaart worden elementen naar voren geduwd. Aan de voorkant zie je de elementen naar boven komen. En aan de achterkant zie je dit kleurloos en gespiegeld terug. We kunnen op enkele kaarten van 600 gram pregen maar ook op gevouwen kaarten van 300 gram en onze enveloppen van 110 gram. De preeg kun je met een kleur en kleurloos omhoog laten komen zoals de naam in het wit of enkele diertjes in preeg én in kleur.

Klik hier voor een gepreegde kaart.

Drukplaat ofwel Cliché

De drukplaatjes waar we mee werken noemen we clichés. Voor elke kleur aan elke kant wordt zo’n drukplaatje speciaal voor jullie kaartje gemaakt.

De clichés zijn gemaakt van lichtgevoelige polymeerplaatjes met een ijzeren achterkant zodat we de clichés kunnen ‘vastplakken’ op de magneetvoet in de pers. Voor folie hebben we speciale magnesium clichés nodig zodat dit de hitte kan verdragen (zie cliché Alexa – kopje foliedruk).

Irisdruk

Ook wel verloop genoemd. Beide kleuren worden op de pers gezet. De kleuren vloeien naar elkaar, zo ontstaat het unieke kleurverloop en is hierdoor ook iedere kaart uniek en verschillend.

Klik hier voor meer kaarten in irisdruk.

Raster

Met 1 kleur / drukgang, twee kleuren krijgen om zo kosten te besparen? Door middel van een raster tint in het ontwerp kunnen wij op deze manier in 2 kleuren drukken. Niet geschikt voor elke kleur, vraag naar de mogelijkheden of bekijk onze inspirerende kaarten.

Kleur of folie op snede

Een kleur op de zijkant van de kaart zie je het beste bij een enkelzijdige kaart van 600 gram. Dit kan net een extra toevoeging geven aan jullie geboortekaartje, trouwkaart of visitekaartje. De kleur kan in dezelfde kleur worden als de kaart. Een  folie is verkrijgbaar in kleuren zoals goud, champagne goud, koper, zilver, blauw, rood of roze. Iets waarmee je zult opvallen!

Klik hier voor kaartjes met kleur op snede

Blinddruk

Letterpers, dus het verdiept drukken, kan ook zonder kleur. Dat noemen wij een blinddruk en kun je toepassen als extra elementje aan de binnenkant van de kaart of juist als opvallende illustratie zoals de trouwkaart of de labels.

3D preeg

Vers van de pers, de 3D preeg. Bijzonder aan deze techniek is dat we speciale clichés hebben laten maken waarbij de afbeelding in 3d omhoog zal komen. We kunnen dit combineren met eventueel folie.

Foliedruk

Met een folie kunnen we een glimmende of matte folie elementen toevoegen.

Bij een temperatuur van ongeveer 130 graden wordt de folie in het papier gezet. Wij hebben een magnesium stempel nodig zodat het de hitte goed kan verdragen.

Stans

Stansen zodat we een vorm kunnen maken zoals een rond kaartje, in de vorm van een label, wolk of hartje. Of met afgeronde hoeken. Van elke simpele vorm die je kunt bedenken kunnen we een stansmes maken. Vraag naar de mogelijkheden! info@letterpers.nl

Print op 300 gram of 600 gram

Letterpers is onze leest, maar printen kunnen wij ook. Dit is voordelig als je meerdere kleuren op de kaart wilt of wanneer je veel tekstversies nodig hebt van jullie trouwkaarten. Geboortekaarten printen wij uitsluitend in combinatie met folie.

Online kan je de prachtige print met folie geboortekaarten kaarten bestellen.

Ontwerp

Wij ontwerpen jullie geboorte- of trouwkaart op maat.
Je kunt ook een eigen ontwerp aanleveren. Hoe je dit kunt doen? Bij ‘Veel gestelde vragen’ leggen we je graag alles uit.

Wil je meer informatie over de mogelijke papiersoorten, klik hier voor meer informatie.
Alle enveloppe mogelijkheden op een rij? Informatie over de verzendmogelijkheden vind je hier.

Meer weten over de techniek of mogelijkheden, mail naar

info@letterpers.nl