Letterpers technieken

letterpers op scheppapier met kartelrandje oud hollands

Letterpers, wat is dat?

Letterpers is het verdiept drukken van kleur in het papier. Hierdoor ontstaat reliëf.

De officiële benaming is boekdruk. Vroeger mochten de drukkers niet diep in het papier drukken, maar tegenwoordig is het  heel bijzonder om diep in het papier te drukken. Per kleur en per kant wordt een drukplaat gemaakt, ook wel cliché genoemd. De plaat klikt je op de pers en samen met het papier, de kleur en de plaat druk je de verdieping erin op de pers.

Er wordt met de hand gewerkt op de oude degels (drukpersen) van tussen de 70 en 130 jaar oud, pure ambacht.

Alle kaarten op de site hebben een letterpers bedrukking. Dus alle kleur wordt via de pers verdiept in het papier gezet.

Wat is een preeg?

Naast het letterpersen, dus het zetten van de kleur verdiept in het papier. Kan je een preeg toevoegen.

Een preeg wordt vanaf de achterkant naar voren geduwd. Aan de voorkant zie je de elementen naar boven komen. Met of zonder kleur.

Voor geboortekaarten met een preeg, klik hier. Trouwkaarten met een preeg zie je hier.

letterpers, letterpress Liduine, folie goud zijkant folie op snede golven lijnen grafisch stoer

Kleur of folie op snede

Een kleur op de zijkant van de kaart zie je het beste bij een enkelzijdige kaart van 600 gram. Dit kan net een extra toevoeging geven aan jullie geboortekaartje, trouwkaart of visitekaartje. De kleur kan in dezelfde kleur worden als de kaart. Een  folie is verkrijgbaar in kleuren zoals goud, champagne goud, koper, zilver, blauw, rood of roze. Iets waarmee je zult opvallen!

Giraffe in combinatie met hotfoil gouddruk, ook op de snede.

Foliedruk

Met een folie kunnen we een glimmende of matte folie elementen toevoegen.

Bij een temperatuur van ongeveer 130 graden wordt de folie in het papier gezet. Wij hebben een magnesium stempel nodig zodat het de hitte goed kan verdragen.

Blinddruk

Letterpers, dus het verdiept drukken, kan ook zonder kleur. Dat noemen wij een blinddruk en kun je toepassen als extra elementje aan de binnenkant van de kaart of juist als opvallende illustratie zoals de trouwkaart of de labels.

Irisdruk

Ook wel verloop genoemd. Beide kleuren worden op de pers gezet. De kleuren vloeien naar elkaar, zo ontstaat het unieke kleurverloop en is hierdoor ook iedere kaart uniek en verschillend.

Letterpress Lizzy Las Vegas raster letterpers meisjes geboortekaartje

Raster

Met 1 kleur / drukgang, twee kleuren krijgen om zo kosten te besparen? Door middel van een raster tint in het ontwerp kunnen wij op deze manier in 2 kleuren drukken. Niet geschikt voor elke kleur, vraag naar de mogelijkheden.

geboorte kaartje meisje letterpress cosette 3d ooievaar touwtje

3D preeg

Vers van de pers, de 3D preeg. Bijzonder aan deze techniek is dat we speciale clichés hebben laten maken waarbij de afbeelding in 3d omhoog zal komen. We kunnen dit combineren met eventueel folie.

Noëmi geboortekaartje in ster vorm met zilver inkt

Stans

Stansen zodat we een vorm kunnen maken zoals een rond kaartje, in de vorm van een label, wolk of hartje. Of met afgeronde hoeken. Van elke simpele vorm die je kunt bedenken kunnen we een stansmes maken.

Vraag naar de mogelijkheden: info@letterpers.nl

Meer weten over de techniek of mogelijkheden, mail naar

info@letterpers.nl