Inspiratie blog

letterpers-letterpers-geboortekaart-tiny-risselada-tegen-de-stroom-in-foto-cees-wouda-11-van-16letterpers-tegen-de-stroom-in

De mooiste kerstkaart onder de kerstboom.

November 2018

Dat is wat je als ontwerpstudio wilt creëren en drukken. Maar ja, dat willen we elk jaar. Hoe verloopt het ontwerpproces  bij Letterpers?

Je kunt kiezen voor een trend. The easy way out, want er zijn dat sowieso klanten waar je de kaartjes aan kunt verkopen. Maar dat vinden wij te saai. Letterpers loopt liever voorop. Wij verwachten dat in 2019 het “echte” handgeschepte papier populair wordt. Hoe de kaart van dit jaar eruit ziet? Dat blijft nog even geheim. Houd de site of social media in de gaten. Heb je vertrouwen en koop je het ongezien. Gedurfd, daar houden wij van.

Koop als eerste de kaart van 2018!

Een overzicht van alle kerstkaarten, klik hier.

Letterpers kleur korenbloem blauw

Ja ik wil! Een andere kleur op het kaartje.

November 2018

Een andere kleur, dat kan! De kleur wordt namelijk met de hand gemengd voordat de kaarten gedrukt worden.

Voor het kiezen van een tint gebruiken wij een pantone kleurenwaaier. De uncoated versie omdat er gedrukt wordt op mat papier. In de waaier staat hoe de kleur opgebouwd is.

Welke kleur het wordt dat maakt voor ons en de offerte niet uit.

Wil je bijvoorbeeld een blauw kleur op de kaart? Bedenk dan dat er minimaal 50 blauwtinten zijn. Geef door welke kaarten jullie qua kleur aanspreekt en wij sturen het per post toe. Zo ken je de kleur niet alleen vanaf het beeldscherm, want elk beeldscherm is anders ingesteld en kan een vertekend beeld geven, maar zie je de kleur in het ‘echt’.

Zo kies je de perfecte kleur voor op jullie kaarten.

Voorbeeldkleuren krijgen jullie per post. Meer kleurvoorbeelden zie je hier: https://letterpers.nl/kleuren-letterpers-inkt/

Letterpers - is dat letters persen?

Januari 2018

Inderdaad, maar niet alleen letters maar ook afbeeldingen worden in het papier geperst. Door het zetten van immense druk met de degel (drukpers), we hebben het dan een ton aan gewicht, komt er reliëf/verdieping in het papier. Het klinkt simpel, en dat is het in wezen ook. Het is ook tijdsrovend maar bovenal een prachtige techniek!

Wat hebben we nodig om de kaarten te maken?
– We beginnen met het ontwerp.
– Van het ontwerp wordt een film gemaakt. En met een film bedoelen we een soort zwart witte diasheet met de tekst en afbeelding erop. Per kleur en kant, voorkant – binnenkant, maken wij een film.
– De film wordt op een polymeerplaat gelegd en belicht met UV licht. Alles wat licht krijgt wordt hard. De rest blijft zacht en kunnen we van de plaat wassen.
– De drukplaat wordt nogmaals belicht.
– Deze plaat bevestigen wij op de pers.
– Daarna wordt de handgemengde inkt op de pers gesmeerd.
– De pers neemt de inkt mee vanuit de inktplaat en rolt over de polymeerplaat. Zo krijgt het drukplaatje de kleur en wordt het tegen het papier aan gedrukt.
– Het reliëf is gezet!

Dit is het eerste deel van het proces. Meer informatie volgt!

Nieuwsgierig naar hoe de pers verder werkt? Op  www.facebook.nl/Letterpers zie je bij ‘video’ hoe Tiny kaarten aan het drukken is met de trapdegel uit het jaar 1890!

Trouwkaarten op maat

November 2017

Je bent gevraagd, en je antwoordt is ja! Helemaal enthousiast begint de zoektocht om jullie perfecte dag in te vullen.

Deze vragen passeren de revue:
– Wie worden jullie getuigen?
– Wie nodig je uit en wanneer
– Verdeel je de gasten in dag- en avondgasten?
– Waar gaan jullie trouwen?
– Hoe ziet de uitnodiging eruit?

Veel losse facetten moeten een eenheid worden. Denk er eens aan om jullie trouwlocatie te integreren op de trouwkaarten. En als je een thema kleur hebt, dan kan je deze goed gebruiken voor de teksten.

De kaarten van Elles en Gijsbert is het perfecte voorbeeld. Zij trouwden in Sonnenborgh, de sterrenwacht van Utrecht. Leuk weetje, de vier bolwerken zijn in opdracht van keizer Karel V gebouwd ter verdediging van de stad. Bij een sterrenwacht denk je aan Jupiter, Hercules, de Melkweg en sterrenkijkers. Dit alles is in hun favoriete kleur rood op de kaart gedrukt.

Kijk hier voor alle specificaties voor deze prachtige kaarten.

Willen jullie een mooie reportage blog op Letterpers.

Laat het ons weten en wij schrijven een verslag op basis van jullie aangeleverde foto’s. Ideaal om te delen via social media en iedereen te laten genieten van jullie bijzondere dag!

letterpers_letterpress_geboortekaartje_Flynn_kraanvogel_fluor_neon_origami_ue

Origami ouderwets? Zeker niet!

Augustus 2017

Origami, wie heeft het vroeger niet gedaan. Op een regenachtige dag figuren vouwen met al die mooi gekleurde vierkante blaadjes. Tegenwoordig is origami weer helemaal terug, hetzij in andere vormen. Je ziet nu de mooiste dieren afbeeldingen gemaakt met wasabi tape. Strakke lijnen in een helder silhouet. Sierlijke kraanvogels of een zwaantje, of als jullie smaak stoerder is een beer of leeuw. Wil je ook een lijntekening op je muur, via internet vind je duidelijke voorbeelden van ‘hoe te plakken’.

Wat de trends zijn binnenshuis, daar komen wij bij Letterpers snel achter. Populaire afbeeldingen worden ook op geboortekaartjes weergegeven. De origami lijntekening prominent weergegeven in letterpers of folie op de kaarten. Of wat nieuw en hip is, de naam in een veelhoek. Stoer! En wat vind je van deze kaart waarbij de moeder zelf de kraanvogels heeft gevouwen en met een stiksel toegevoegd heeft aan de kaarten.

Momenteel is Tiny een sierlijk paard aan het ontwerpen. Het is een mooi proces om te zien. Ze tekent een lijn, kijkt van een afstand, loopt weer terug naar haar computer, past lijnen aan, kijkt weer etc. Je begrijpt de ontwerpen verdienen aandacht. En dat geeft unieke resultaten. Zoek je inspiratie kijk eens naar onze kaarten met origami.

Letterpress Lizzy Las Vegas raster letterpers meisjes geboortekaartje

Wat is jullie favoriete stad?

Juni 2017

De vakantie staat voor de deur, waar gaat jouw reis dit jaar naar toe? Niet alleen de plek waar je vandaan komt maar ook je bestemming kan een mooie inspiratie zijn voor een persoonlijke geboorte- of trouwkaart. De ouders van Lizzy bijvoorbeeld, zij beschouwen Las Vegas als een tweede thuis en wilden deze bijzondere stad laten zien op het geboortekaartje. In de afgelopen jaren hebben wij veel skylines van wereldsteden getekend zoals Rome, Amsterdam, New York en Tokyo. Maar ook Dordrecht en andere plaatsen in Nederland. En onze collectie is nog lang niet compleet! Laat ons weten wat jouw favoriete stad is, dan maken wij er een mooie skyline op maat van.

Met een preeg, meerdere kleuren of een raster kunnen wij een extra dimensie aan de skyline geven. Kijk voor meer uitleg op https://letterpers.nl/letterpress-technieken/

 

 

letterpers, letterpress, elf, wish, folie, sterren, wolkjes, lief, geboortekaartje

Maak je persoonlijke stationary lijn!

April 2017

Een stationary lijn, wat dat is? Een persoonlijke lijn kaarten voor jullie kindje. Bij het bestellen van een geboortekaartje bestel meer kaarten maar dan alleen zonder de geboortegegevens. Dat kunnen wij ook bieden, en tegen een scherpe prijs.

Bij de dubbelzijdig bedrukte kaarten maken wij meer kaarten, maar dan zonder tekst aan de rechterbinnenkant. Zo kan je de kaartjes gebruik om je familie en vrienden uit te nodigen voor bijvoorbeeld de eerste verjaardag van de kleine. Of schrijf een persoonlijke boodschap voor je kindje op zijn eigen kaart. Hoe bijzonder is dat!

 

 

 

Tiny_Risselada_letterpers_bloominspiration_DSC1163_zw

Hoe is Letterpers ontstaan en wie is Tiny?

Februari 2017

“Vanaf groep 3 wist ik het al, ik wil ontwerper worden. Op de basisschool waren vooral de werkstukken favoriet om te maken en tekende ik volop. Vanaf mijn 14e ben ik gaan schilderen met olieverf zodat ik werd toegelaten op de Kunstacademie ArtEZ. Als een vis in het water heb ik daar 4 jaar dag en nacht rondgelopen. Na een stage bij het grootste ontwerp bureau ter wereld, Pentagram in Londen, heb ik gewerkt bij twee verschillende ontwerpbureau’s in Amsterdam.”

“Op een gegeven werd ik zwanger en had ik een mooi geboortekaartje ontworpen voor mijn dochtertje. Dit wilde ik op een bijzondere manier laten drukken. Mijn Ierse collega wees me op Letterpress, boekdruk wat steeds hipper werd in Amerika. In Nederland kon ik dit nergens vinden en heb een kleine Adana handdegeltje gekocht in Engeland en ben een jaar later zelf mijn trouwkaart gaan drukken. Hier was ik zo enthousiast over en starte een blog over deze prachtige manier van werken met inkt en letters. De eerste aanvragen kwamen al snel binnen en in no-time kon ik het niet meer alleen aan en vond ik een prachtig plekje in de oude Prodentfabriek in Amersfoort, om verder uit te breiden.”

“Onze kaarten worden nog steeds ambachtelijk gedrukt en elk kaartje wordt naar wensen van de ouders ontworpen. Zo is geen dag hetzelfde en is het altijd weer een uitdaging om een prachtig nieuw ontwerp te maken voor een kindje of een bruidspaar.”

 

Hoe snel willen jullie de geboortekaarten versturen?

Januari 2017

De een wil de kaarten na een week versturen. Om zo rustig weer op krachten te komen voordat de kraamvisite op gang komt. De andere ouder wil de kaarten sneller de deur uit doen.

Hoe snel je de kaarten wilt versturen hangt vaak af van de gewoonten in jouw land. In Nederland en Duitsland versturen we de kaarten gemiddeld 1 week na de geboorte. Maar als je kijkt naar onze zuiderburen dan is er een groot verschil. In België is het gebruikelijk om om de geboortekaarten zo snel mogelijk, binnen 1 a 2 dagen, te versturen.

Maar het maken van kaarten op ambachtelijke wijze duurt toch langer? Ja, tussen de 2 en 5 werkdagen kunnen wij de kaarten postklaar hebben. Toch zijn er een aantal oplossingen. Handig voor als jij ook de kaarten snel wilt versturen.

Oplossing 1: Wij drukken de kaarten voor de geboorte. Je moet dan wel het geslacht en de naam weten. De kaarten hebben jullie dan voor de geboorte in huis. De datum kunnen jullie er zelf op zetten. In een mooi handschrift of door middel van een stempel. Wij sturen de stempel met de kaarten mee. We kunnen ook een kalender op de kaart zetten, dan kan je de datum omcirkelen.

Oplossing 2: Het plaatsen van een spoedbestelling. De kaarten worden binnen 2 werkdagen per post verstuurd. De meerprijs is 10% van de offerteprijs.

Zo kunnen wij toch de kaarten ambachtelijk maken en snel versturen. Kijk hier voor meer mooie gestempelde kaarten.

vt wonen vtwonen letterpers letterpress kerstkaart, christmas

VT wonen blogger Elske Leenstra

December 2016

Elske Leenstra, blogger voor de VT wonen en schreef een blog over haar favoriete kerstkaarten waaronder onze Letterpers kerstkaart!

Elske: ‘Ik ben altijd een beetje fan van de uit Friesland afkomstige Tiny haar producten. Bij Letterpers drukken ze op ambachtelijke wijze op oude persen van tussen de 70 en 130 jaar oud. De kaarten krijgen een diep reliëf mee en dat geeft een luxe uitstraling. Met deze chique kerstkaart, van champagne kleurige matte folie gedrukt in katoen papier, heb je een unieke kaart in handen. Want er zijn er maar 20 van gedrukt!’ Je koopt ze hier online in onze shop.

https://www.vtwonen.nl/inspiratie/elske-favoriete-kerstkaarten/
Tekst en foto: Elske Leenstra

letterpers-letterpers-kerstkaart-dsc_5788

Countdown HappyMakersBlog

December 2016

Wij zijn trots op onze mooie kerstkaarten met foliedruk. Als kers op de taart worden ze nu ook in de countdown van HappyMakersBlog! Het zijn natuurlijk ook prachtige kaarten om te versturen. Je koopt ze hier online in onze shop.

letterpers letterpress geboortekaartje helicopter folie

Folie

December 2016

Nieuwste foliestempels zijn binnen! Foliestempels laten we maken van magnesium zodat de warmte goed geleidt wordt naar het drukplaatje die de folie in het papier stempelt. We zetten weer heel veel nieuwe geboortekaartjes online. Op alle kaartjes waar folie zit hebben we dus eerder een stempel voor gemaakt en kunnen we opnieuw gebruiken voor jou kaartje. Dit scheelt vooral in kosten? Nieuwsgierig? Mail ons voor meer informatie en kijk op onze website bij folies.

letterpers, letterpress, geboortekaartje, handgeschreven, lettertype

Lettertypes

December 2016

Welke lettertypes zijn helemaal van nu? En welke lettertypes gebruiken wij veel voor onze kaartjes? De schreefloze lettertypes (de strakke letters) gebruiken wij ontzettend veel. Dit is een fijn lettertype omdat het goed leesbaar is. Ook is het lettertype goed ontworpen en heeft het een paar kleine verassingen waardoor het net weer iets anders is dan andere lettertypes zoals het streepje in de E die iets lager zit. Daar houden we van, goed getekende letters met een accentje.

In combinatie met dit strakke lettertype kun je een handgeschreven lettertype zetten zodat het kaartje net wat speelser is en een eigen identiteit krijgt. Wil je je eigen handschrift op jullie geboorte- of trouwkaart? Of heb je een eigen lettertype die je veel gebruikt? Alles is mogelijk, mail ons voor meer info!

letterpers letterpress staalblauw

Trend kleuren 2016

December 2016

Wat waren de kleur trends in 2016 en wat waar was veel vraag naar? We hebben de kleuren voor je uitgezocht en de meest gekozen kleur was dit jaar staalblauw, oud blauw en oud roze. Benieuwd naar de trends in 2017? Binnenkort zullen we een blog schrijven over de kleuren van 2017!

doopsuikers, vlinder, Letterpers, Letterpress

Inspiratie doopsuikers en labels

November 2016

Op zoek naar bijzondere doopsuikers die exact van hetzelfde papier zijn als je geboortekaartje en met dezelfde kwaliteit gedrukt zijn? Wij hebben standaard formaat doosjes maar kunnen uiteraard ook helemaal op maat een doopsuikerdoosje voor je ontwerpen of doopsuiker labels. Mail ons voor meer informatie.

letterpers, letterpress, geboortekaartjes, trouwplannen, magazine

Trouwplannen

September 2016

Mooi artikel over onze manier van ambachtelijk drukken in het magazine ‘Trouwplannen’.

letterpers-letterpers-trouwplannen_loveandmarriage-dsc_4580

Love and marriage

Utrecht, September 2016

In september 2016 stonden wij trots met onze stand op de Love and Marriage beurs in Utrecht. We toonden daar onze nieuwste serie trouwkaarten. Bijzonder zijn de dikke 600 gram katoenkaarten die we kunnen printen en daarna met folie bedrukten. Zo kun je elke gewenste afbeelding op je trouwkaart printen zoals een foto van jullie zelf of een aquarel tint.

Letterpers-Letterpers-geboortekaart-DSC_3649_bruidmagazine

Bruid en Bruidegom Magazine #4

September 2016

In het Bruid en Bruidegom Magazine nr. 4 2016 staat letterpers in vermeld samen met het ringendoosje van www.1000en1boeken.nl de ringen van www.hoogenboombogers.com fotografie van www.yvettemoeskops.nlwww.bruidenbruidegom.nl

Stationery Show New York

Mei 2014

Wat een ervaring! De Stationery Show in New York is één van de grootste shows in de wereld en Tiny stond daar met onze collectie wenskaarten. De kaarten werden heel goed ontvangen en winkels in Japan, Canada en New York verkopen nu onze wenskaarten en posters! Ben je ook benieuwd naar onze kaarten in de shop? Je kunt ze online bestellen via onze online shop.

letterpers_letterpress_IJsland_Reykjavid_design_event_talk_birth_announcement_ue

Expositie en lezing Reykjavik, IJsland

Maart 2015

Tiny Risselada van Letterpers werd door Reykjavik Letterpress uit IJsland uitgenodigd om een lezing en een expositie te geven op hét design event van Reykjavik in 2014.

“Geboortekaartjes is een typische Nederlandse traditie van meer dan 100 jaar oud. Bij een geboorte wordt er in andere landen vaak alleen met een telefoontje kenbaar gemaakt dat je een kindje hebt gekregen. Deze prachtige oude Nederlandse traditie wilde ik ook graag in het Reykjavik laten zien. Tijdens de expositie werd er met bewondering door IJslandse ontwerpers en journalisten de geboortekaartjes bekeken maar ook door andere buitenlandse journalisten werd het snel opgepakt.”

Letterpers Tiny Favorites
Letterpers kaartenmolen geboortekaartjes
Letterpers, Tiny, drukken, drukpers, boekdruk

Flavourites bij Letterpers

November 2015

Vanaf vandaag hebben we een nieuwe rubriek! Elke week (en soms vaker) nemen we een ‘kijkje achter het scherm’ van de leukste webshops. Hoe is de shop ontstaan? Wie werken mee, hoe zorg je ervoor dat je webshop succesvol is? We willen álles weten en reizen het hele land door op zoek naar… de snoepjes van internet! Vandaag: Letterpers.nl.

Geweldig: de studio van Letterpers.nl

Tijdens onze ‘Kijkjes achter het scherm’ zullen we soms op plekken komen waar we acuut mee willen ruilen – al zitten we zelf ook op aangename plekjes (lees: op Mallorca resp. in de oude binnenstad van Nijmegen resp. op het water in Utrecht). Maar de werkplek van Tiny Risselada van Letterpers… ai, ai, ai. Wat een plaatje is dat. Ga mee naar deze fijne studio voor (geboorte)kaartjes en andere papierproducten in de voormalige Prodent-fabriek in Amersfoort! Het is even zoeken naar de Oude Fabrieksstraat in Amersfoort, waar Letterpers – de Nederlandse vertaling voor het Engelse letterpress, dat ‘boekdruk’ betekent – gevestigd moet zijn. Dan ineens doemt hij voor me op: de voormalige Prodent-fabriek, waar inmiddels een keur aan creatieve bedrijven gevestigd is. Voordat ik bij de studio van Letterpers aankom, passeer ik een vintage winkel, olijfolieshop, grafisch ontwerper en een keramiek-atelier. Wat een geweldige omgeving om te werken! En dan de werkplek van Letterpers. Veel glas, staal, stoere lampen en twee eyecatchers van nostalgische drukpersen, waarmee Tiny ambachtelijk drukwerk maakt met behulp van de druktechniek letterpress. En overal mooie kaartjes aan de muur, op tafel en verstopt in industriële kasten. “Hier wil ik ook werken!”, roep ik blij. Tiny – behalve creatief onderneemster ook moeder van twee – lacht, kijkt trots en maakt cappuccino. Heerlijk.

Ambachtelijk en authentiek drukwerk…
Creatieve ruimtes
Maar eerlijk is eerlijk: dit is écht een heel mooie studio. Hoe vind je zo’n parel? “Tot 2012 rolden hier nog de tubes tandpasta van de loopband”, vertelt Tiny, die voordat ze bij verschillende ontwerpbureaus ging werken de Kunstacademie volgde. “Een vriendin hoorde dat ze van de fabriek creatieve ruimtes wilden maken, en vroeg of ik mee ging. Ik had al een paar jaar mijn eigen ontwerpstudio en zocht een goede werkruimte. Sinds november 2013 is de fabriek mijn werkplek.” Tiny begon in een kleinere studio, maar zit sinds ruim een half jaar met haar collega’s Annemarije, Nicolien en Wandena op deze ruime plek. Onder toeziend oog van Tiny werd de ruimte geschilderd en voorzien van robuuste, op maat gemaakte stalen deuren. Vervolgens kregen haar oude drukpersen er een ereplek. Het ene exemplaar redde ze ternauwernood van de schroot, de andere twee komen uit Australië en Duitsland en tikte ze via-via op de kop. Tiny demonstreert de Nederlandse trapdegelpers die uit 1890 stamt, en gaat in de weer met verf en papier. Het resultaat is verbluffend: práchtige, handgemaakte kaartjes waarbij de letters in het papier verzonken zijn. Het grootste deel van de kaartjes die Letterpers maakt, zijn geboortekaartjes. Het begon allemaal met de geboorte van Tiny’s dochter. Ze kon geen geschikte manier van drukken voor haar geboortekaartje vinden en wilde het niet laten printen. Tiny besloot de kaartjes daarom zelf te drukken, zodat ze écht een uniek kaartje zou hebben. Tiny tekent altijd zelf voor het ontwerp: “Dat is en blijft mijn passie. Tegenwoordig wordt er zoveel gekopieerd op het gebied van kaartjes. Ik vind het juist leuk om écht iets onderscheidends te ontwerpen, dat perfect van kwaliteit is. Met letterpress bereik je dat resultaat doordat de letters en illustraties iets dieper in het papier liggen. Het geeft een chique, maar toch authentieke uitstraling.”

Japan
Vanuit het hele land ontvangt Tiny bezoekers voor haar bijzondere geboortekaartjes. Tiny neemt voor haar producten alleen genoegen met het mooiste, stevige papier, drukt alles altijd met de hand en bindt zelfs haar notitieboekjes zelf in. ‘Dat is veel werk, maar levert gewoon het allermooiste resultaat op’, vindt Tiny. En dat dit ook over de grenzen wordt gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat Letterpers zelfs in landen als de Verenigde Staten en IJsland met open armen wordt ontvangen. Tiny laat een stapel handgemaakte notitieboekjes zien. ‘Deze lijn is onlangs ook in Amerika verschenen, waar ik afgelopen mei op de grootste stationerybeurs ter wereld stond. Inmiddels verkoop ik mijn kaartjes en boekjes ook in Japan en binnenkort in de Verenigde Staten. Daar kennen ze het fenomeen geboortekaartjes eigenlijk niet, dus er is werk aan de winkel.’ Juist daarom werkt Tiny op internationaal gebied samen met andere ‘letterpress-specialisten’. ‘Samen willen we laten zien wat je allemaal kunt maken met deze authentieke druktechniek en ervoor zorgen dat dit soort ambachtelijk drukwerk niet verdwijnt’, legt Tiny uit. En wij? Wij kunnen gewoon online shoppen bij Tiny, of langsgaan in haar stoere studio. Het is dat ik al twee kinderen heb en er geen kleintjes meer bij zullen komen, anders zou ik het wel weten. Dan toch maar trouwen’?

Tip: Combineer een bezoekje aan Letterpers met een kop koffie of zalige lunch in Restaurant Hoog Vuur, dat naast de studio van Tiny zit. www.hoogvuur.nl.
Tekst: Natasha van Flavourets

Letterpers_letterpress_interview_labels_tages_vtwonen_magazine_happymakersblog

VT wonen magazine

Juli 2015

Bij de redactie VT wonen hebben ze onze labels gespot! Deze 8 gifttags zijn speciaal ontworpen voor HappyMakersBlog.com
en geproduceerd in samenwerking met Letterpers.nl.

Deelnemende Nederlandse illustratoren: Geertje (Geertjeaalders.nl),  Janneke (Jansontwerpfabriek.nl),  Karen (Karenweening.nl),  Karin (Paperfuel.nl),  Marloes (Marloesdevries.com),  Marthe (Whisperingpaper.com),  Tiny (Letterpers.nl) en Viktor (Chalkboard.nl).

De labels zijn gedrukt door Letterpers.nl.

Met Happymakersblog.com wil Monique van der Vlist, artdirector van verschillende Nederlandse woontijdschriften, de krachten bundelen van creatief talent. Met dit platform wil ze het werk van o.a. ontwerpers, illustratoren, inspirerende creatieve bloggers & (web)shops extra onder de aandacht brengen van een groter publiek. Deze gifttags kwamen tot stand doordat Monique de connectie maakte tussen de verschillende makers.

Nieuwsgierig en wil je ook zo’n bijzonder setje? Je kunt ze kopen in onze webshop via deze link!

Letterpers_letterpress_zus_en_zwanger_zomer_2015_#4_pagina

Zus en Zwanger

2014

In het Zus en Zwanger magazine #4 staan weer een paar mooie Letterpers geboortekaarten!

letterpers_letterpress_geboortekaartje_zus_en_zwanger_november_2014

Zus en Zwanger

2014 #4

Het magazine Zus en Zwanger hebben ons geïnterviewd en een mooi artikel met foto’s in het magazine geplaatst over de traditie van geboortekaartjes!

Sommige Nederlandse tradities zijn zo normaal, dat je er nauwelijks bij stilstaat. Zo ook het versturen van geboortekaartjes. Nederland is bijna het enige land in de wereld waar de geboorte door middel van een kaartje wordt aangekondigd. Grafisch ontwerpster Tiny Risselada van Letterpers heeft er haar werk van gemaakt.

Het opvallende kaartje met ooievaar van Jules, de dip-dye kaart van Cas, de knaloranje kleur waarmee de naam van Merlijn is gedrukt… Het is een vrolijke boel in de studio van Letterpers. Aan de muren hangen overal unieke geboortekaartjes die Letterpers de afgelopen drie jaar heeft gedrukt. De eerste tijd deed Tiny alles zelf, maar sinds een jaar heeft ze Annemarije in dienst voor de offertes en Nicolien die mee ontwerpt, zodat ze zelf zo veel mogelijk achter de pers kan staan om de kaartjes te drukken, haar grote passie.

Boekdrukpers uit 1890

Het begon allemaal toen Tiny voor de geboorte van haar eerste dochter op zoek was naar een mooi geboortekaartje. “Er zijn duizenden geboorte- en trouwkaartjes die je met een druk op de knop kunt bestellen. Ik miste het exclusieve van de kaartjes. Graag wilde ik een speciaal kaartje en niet een uit duizenden. Ik ben daarom zelf een kaartje gaan ontwerpen en kwam in contact met de boekdrukkunst. Ik was op slag verliefd op de manier van drukken.” Tiny kocht daarom via internet een kleine pers waarmee ze eerst haar eigen trouwkaart drukte. Daarna kwamen al snel de eerste aanvragen binnen en schafte ze een boekdrukpers uit 1890 aan.

Inmiddels zijn er al duizend kaartjes mee gedrukt, waarvan ook een aantal in Curacao, Amerika,

Zimbabwe, China, Australie, Canada en Singapore zijn beland. Zelf vliegt Tiny tegenwoordig ook de wereld over, maar dan om in andere landen de mensen bekend te maken met de boekdrukkunst Оn de Nederlandse traditie van het versturen van een geboortekaartje. Zo was ze in maart uitgenodigd op een designevent in IJsland om een lezing en een expositie te geven. “Tijdens de expositie werden de geboortekaartjes met bewondering bekeken door IJslandse ontwerpers en internationale journalisten. Ik ben heel benieuwd of de geboortekaartjes volgend jaar in IJsland geХntegreerd zijn, en wellicht ook in andere landen.” Want, zo vertelt Tiny, in de meeste landen wordt een geboorte aangekondigd met een telefoontje. Nederland is daarom uniek met het versturen van een geboortekaartje.

Kaartje koningin Juliana

Inmiddels bestaat de Nederlandse traditie al meer dan honderd jaar. “Daarvoor werden er al geboortebrieven verstuurd, maar dit waren gewone brieven met daarin een aankondiging van een geboorte. Af en toe versierd met een gekleurde rand”, vertelt Tiny.

Toen koningin Juliana in 1909 werd geboren, kreeg zij een geboortekaartje. Dit was het begin van de traditie. De kaartjes werden eerste vooral binnen de gegoede kringen verstuurd en waren veelal voorzien van een symbolische ooievaar, die symbool staat voor geluk, voorspoed en veel kinderen. Later, zo rond 1950/1960, werd het kaartje betaalbaar voor alle milieus en werd het een traditie die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden.

Typische kenmerken

Door de jaren heen zijn de geboortekaartjes grafisch gezien flink veranderd, vertelt Tiny. “In de jaren zeventig waren de kaartjes vaak gemaakt van bruin papier met een simpele tekening en een gedichtje. Tien jaar later, in de jaren tachtig, werden de kaartjes cremekleurig en voorzien van schetstekeningen, gevolgd door de beertjes en Engelstalige gedichtjes in de jaren negentig. In het begin van de eeuw zag je veel kleine kaartjes met alleen de aankondiging erop van de geboorte zonder illustraties.

Tegenwoordig kun je via internet kaartjes in alle maten en vormen krijgen, maar Tiny merkt dat vooral typografische kaarten en  fluorkleuren populair zijn. “En ook grijs of bruinkarton is hip, net als half transparante enveloppen met gevuld met confetti en speciaal op maat gemaakte sluitzegeltjes en doopsuikers.” In tegenstelling tot de meeste kaartjes die je via internet bestelt, worden de kaartjes bij Letterpers gedrukt, net als vroeger. Hierdoor ontstaat er relief, wat je niet hebt bij kaartjes die geprint worden.

Met liefde en aandacht

Voorlopig is Tiny de geboortekaartjes nog lang niet zat. “Nee, ik ben verliefd op mijn werk en de ambachtelijke manier van drukken. Het is bijzonder werk, omdat je voor ieder kindje een uniek ontwerp maakt. Iedere keer wanneer ik een ontwerp maak en vervolgens achter de pers sta, doe ik dat met al mijn liefde en aandacht. En als ik dan later een telefoontje of mailtje krijg, dan denk ik altijd: daar doe ik het voor, mensen blij maken.

Tekst: Richt Kooistra van Zus en Zwanger
Fotografie: Suzanne Paap, Styling: Irene van den Brink

letterpers_letterpress_geboortekaartjes_zusenzwanger_artikel_interview

Zus en Zwanger

2014

Een paar van onze letterpers geboortekaartjes staan de pronken in het magazine Zus en Zwanger #1

Letterpers_letterpress_ariadne_at_home_camera_fototoestel_vintage_woonbeurs_ue

Woonbeurs

September 2012

Onze fluor rode camera kaart gedrukt met reliëf in letterpers was voor het eerst te zien op de Woonbeurs in Amsterdam in 2012. De techniek letterpress was nog vrij onbekend in 2012 en onze camera kaart werd gelijk opgepikt door de grote woonbladen zoals Ariadne at Home en de 101 Woonideeën.