Inspiratie blog

pressing matters magazine voorkant

Het magazine is ook te koop in onze shop.

Vereerd voelde ik me toen John Coe van ‘Printing Matters’ vroeg om een artikel te schrijven over mijn bijzondere verzameling geboortekaartjes. Er is weinig online te vinden over deze bijzondere geschiedenis die in Nederland is ontstaan. Wist je dat er alleen in Nederland en België door bijna iedereen geboortekaartjes wordt verstuurd? In Frankrijk, Duitsland, Engeland en in de USA wordt dit ook wel eens gedaan maar ze versturen daar de kaarten pas naar 3 maanden! En lang niet iedereen verstuurd een kaartje.

Door de expositie op de Designmarch, maart 2015 in IJsland, was ik verrast dat journalisten mij vroegen waarom wij Nederlanders en Belgen de kaartjes verstuurden bij geboorte. Als grafisch ontwerper met liefde voor geschiedenis werd mijn interesse gewekt om zelf de in de geboortekaartjes te duiken en onderzoek te doen over de ontwikkelingen vanuit grafisch oogpunt van de afgelopen 100 jaar.

Hoe de eerste geboortekaartjes eruit zagen en hoe dit afgelopen jaren veranderde met illustraties, bijzondere druktechnieken en soorten papier. Tot en met geprinte geboortekaartjes die je met één klik besteld en de volgende dag in huis hebt. Vanaf 2010 zie ik hier verandering in. Kersverse ouders willen nu graag weer een geboortekaartje dat écht voor ze op maat wordt getekend met bijvoorbeeld hun eigen huis. Ook broertjes en zussen kunnen als silhouetten in het ontwerp worden getekend. Bijzondere dikke papiersoorten spelen ook weer een rol wat het kaartje nog unieker maakt. Mooi om deze ontwikkelingen te zien en te behouden voor de toekomst.

Ben je nieuwsgierig naar het hele artikel (in het Engels)? Stuur mij een mailtje (info@letterpers.nl) en ik stuur de kopie als pdf naar je toe! Of koop dit mooi magazine in onze shop.

Een wel heel bijzonder mooi geboortekaartje voor de Belgische Margaux. Haar naam hebben we in koperfolie gedrukt in het Porsche lettertype met de overige tekst in een zacht roze kleur op de achterkant. Het kraamborrelkaartje werd ook in letterpers gedrukt.

En wat een prachtig feest hebben ze gehad. Tot in de puntjes werd haar logo doorgevoerd tot en met de schorten van het personeel! Een feest om nooit meer te vergeten.

Wist jij dat wij ook losse kaartjes en posters verkopen? Heb je zelf een webshop of winkeltje en zijn jouw klanten geïnteresseerd in mooie handgemaakte producten? Word wederverkoper!

Als ambachtelijke drukkerij zijn wij bezig met het duurzaam drukken van onze kaarten. Kom erachter hoe wij om gaan met het milieu.

“Zoveel mogelijk eco”
Bij het drukken denken we aan duurzaamheid.  Het papier wordt zo nauwkeurig mogelijk gesneden zodat er zo weinig mogelijk snijverlies is. Het papier dat overblijft wordt gerecycled. Leuk weetje, onze drukpersen zijn van 1890 en draaien door middel van een voetpedaal. Dit gebruikt dus geen stroom. Goed om te weten, volledig duurzaam is niet haalbaar voor een drukkerij. Zo is de inkt niet afbreekbaar. Maar daarentegen kan je met 2,5 kilo inkt maar liefst 40.000 kaarten drukken, dus zoveel inkt gebruiken wij niet per opdracht.

Groen als gras
Kaarten drukken wij op veel verschillende soorten, zo hebben we echt met de hand geschept papier gemaakt van Abaca (bananenplanten). We drukken ook op 100% katoen papier, dit werkt heel goed met onze persen en druktechnieken. Nieuw is een speciale lijn van graspapier. Het heeft een prachtige groene kleur en als je goed kijkt zie je de sprieten nog zitten.

Milieubewuste hotspot
Onze locatie bevindt zich op een duurzame plek. De Nieuwe Stad in Amersfoort is energie- en grondstofneutraal. Ons warmtenet wordt gevoed door een biomassaketen. Er is een laadplein voor elektrische auto’s. Zelf komt 75% van onze collega’s met de fiets naar de studio. Bij Letterpers geloven we dat iedere stap op het gebied van duurzaamheid, hoe klein ook, het verschil kan maken.

Wil je ook ons groene papier zien, voelen of ruiken? Je bent van harte welkom in onze studio.

kaartje op graspapier of groeipapier

December 2018

Joyce en Scarlet kwamen 2 maanden geleden naar me toe. Ze wilden graag een uniek en eigen geboortekaartje voor hun zoontje Hunter. En dat is gelukt! We hebben eerst in de studio verschillende papiersoorten en stijlen kaartjes laten zien. Zelf hadden ze ook een moodboard gemaakt met hun eigen inspiratie. Tiny mocht dit tekenen en drukken naar een speciaal kaartje op maat.

Bijzonder is dat ze bij het drukken van de eerste kaartjes beiden aanwezig waren. Twee dagen later beviel Joyce al van hun zoontje Hunter. Wil je hun story lezen en zien? Dan kan op hun blog: http://ikvrouwvanjou.nl en Youtube: vanaf 0:35, 17:00, 22:30, 23:30.

En dit schreven ze op hun blog: (bekijk daar ook de foto’s van het complete setje met eucalyptus tak!)

Een aantal maanden geleden gingen we op zoek naar hét bijzondere geboortekaartje voor onze Hunter. We wilden iets dat bij ons paste. Het liefst met een mooie, natuurlijke look én gedrukt op handgeschept papier. We gingen langs bij verschillende ontwerpers en doolden online rond op zoek naar hét geboortekaartje. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Tiny van Letterpers.nl. We maakten kennis, er was een klik en ze begreep waar we naar op zoek waren… het ontwerpen kon beginnen.

We brainstormden de weken erna flink wat via de mail en ik schreef diep in de nacht een gedicht met daarin een boodschap, een levensles voor dit toekomstige mensje. Samen met Joyce scherpte ik de tekst aan tot de uiteindelijke geboortetekst…

De kaart wilden we uit twee delen laten bestaan. Eén deel met daarop zijn namen, geboortedatum en een passende quote en één deel met daarop een illustratie en het gedicht. Tiny tekende voor dit tweede deel een prachtige, levendige boom die helemaal paste bij het gedicht. Samen bedachten we een logo voor zijn initialen en zij zette alles om in dé geboortekaart.

~ I am not afraid. I was born to do this ~

De quote past bij ons leven (we moeten ons niet langer laten leiden door angst) en is afkomstig uit het verhaal van Joan of Arc (Jeanne d’Arc). Joan of Arc, bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk. Als jong meisje van eenvoudige afkomst speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Tenslotte is Frankrijk mijn droomland. Een paar maanden geleden hebben Joyce en ik samen naar de film Joan of Arcgekeken. Beiden waren we toen overtuigd van de tweede naam: Joan. Niet alleen door ‘Joan of Arc’, maar te meer omdat het een samentrekking is van al onze namen: Joyce, Joen, Jolieke… en ik. Ik? Nou ja, niet helemaal, maar mijn oma heette Johanna en ik ben mijn hele leven met haar vergeleken. Daarom dus ook een beetje ik.

Verder wilden we er graag iets‘uit de natuur’aan toevoegen. Een tak met betekenis. We kozen daarom voor een eucalyptustak. Deze komt van oorsprong uit Australië, daar waar ik als kind al een fascinatie voor had. Voor de authentieke bevolking van Australië (Aboriginals) is het een heilige boom. De geur vinden we heerlijk en de symbolische betekenis ook mooi passend: ‘De eucalyptus heeft een zuiverende werking. Negatieve energieën verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.

Zijn gewicht en lengte? Dat vonden we beiden zo’n onzin om op de geboortekaart te zetten. Waarom moet dit vanaf dag 1 van zijn leven al een rol spelen? Uiteraard spelen mijn eetstoornisgeschiedenis en werk voor Proud2Bme een rol in. Wat zijn gewicht en lengte ook zou zijn, het was voor ons goed genoeg. Daarom besloten we dit ook zo op de kaart te vermelden: Good Enough.

Hoe we tenslotte bij de naam Hunter kwamen? We wilden graag een stoere naam, die je niet verkeerd kan uitspreken en die symbolisch ergens voor staat. Hunter = Jager… twee vegetariërs met een jager? Dat is vrij bijzonder. Wij zien het jagen echter meer als constante jacht naar geluk, iets waar we beiden ons hele leven op een andere manier al mee bezig zijn… terwijl we ons steeds meer beseffen dat het geluk niet iets is om op te jagen, simpelweg omdat het geluk in jezelf zit… én in onze kleine Hunter. Hij herinnert ons eraan dat hij, wij samen ons geluk zijn.

Tekst: Joyce en Scarlet

Wil je ook een eigen uniek ontwerp laten maken? Of geïnspireerd op het kaartje van Hunter? Mail ons je wensen en we kunnen je helpen met een uniek geboortekaartje op maat voor jullie kindje ontworpen.

Onbevangen kind
gejaagd door wind
laat je los, val maar
in het milde mos
accepteer
het verandert weer
jaag niet op morgen
in een vlucht voor zorgen
ik vang je op, houd je los
geef je tijd
groei, met liefde
in vrijheid.

Op zoek naar gedrukte kaarten of losse vellen zie je kijk dan hier

Handgeschept papier is terug van weggeweest. Als eerste gebruikt voor trouwkaarten. Nu worden ook steeds vaker geboortekaarten op dit ambachtelijke papier gedrukt.

Elke opdracht wordt op maat gemaakt. Er is dus alle keuze in kleur, formaat en gramsgewicht. Wij gingen op bezoek bij papierschepper Ewald. Een man met een passie voor het creëren van papier. Hij vertelde ons alles over de werkwijze.

Hoe schep je papier?

1. Verzamel natuurlijk materiaal met vezels. Denk aan oud kranten, oude kledingstukken of planten. Vezels hebben zogenaamde weerhaken zodat het weer een geheel kan worden.
2. De vezels wordt versnipperd, ook wel pulp genoemd.
3. Pulp wordt gemengd met water.
4. Met speciale inkt wordt de pulp gekleurd.
5. Met een schepraam in het gekozen formaat schep je water en pulp uit de waterbak.
6. Leg het vel op een vilten ondergrond.
7. Nu moet het papier goed drogen, dit duurt een aantal dagen.

Papierscheppen is een ambacht en kost tijd. Voor trouwkaarten is vaak meer ruimte, maar bij geboortekaarten wordt het papier vooraf gemaakt. Ieder vel is uniek en met liefde gemaakt.

December 2018

Wat een prachtige kaart! Maar het lettertype is ons te sierlijk? Of juist te modern?

Dat kan natuurlijk. En gelukkig is het geen enkel probleem om dit aan te passen. Dat is het voordeel van Letterpers. Wij zijn een ontwerpstudio en ook de drukker. Het afgelopen jaar zijn dit de meest populaire lettertypes (zie foto), ook wel fonts genoemd in de ontwerpwereld. Welke kies jij?

Een overzicht met veel lettertypes vind je hier.

Voorkeur voor een en ander lettertype? Geef aan ons door welke kaart het meeste in de buurt komt en wij zoeken het font voor jullie op.

November 2018

Dat is wat je als ontwerpstudio wilt creëren en drukken. Maar ja, dat willen we elk jaar. Hoe verloopt het ontwerpproces  bij Letterpers?

Je kunt kiezen voor een trend. The easy way out, want er zijn dat sowieso klanten waar je de kaartjes aan kunt verkopen. Maar dat vinden wij te saai. Letterpers loopt liever voorop. Wij verwachten dat in 2019 het “echte” handgeschepte papier populair wordt. Hoe de kaart van dit jaar eruit ziet? Dat blijft nog even geheim. Houd de site of social media in de gaten. Heb je vertrouwen en koop je het ongezien. Gedurfd, daar houden wij van.

Januari 2018

Inderdaad, maar niet alleen letters maar ook afbeeldingen worden in het papier geperst. Door het zetten van immense druk met de degel (drukpers), we hebben het dan een ton aan gewicht, komt er reliëf/verdieping in het papier. Het klinkt simpel, en dat is het in wezen ook. Het is ook tijdsrovend maar bovenal een prachtige techniek!

Wat hebben we nodig om de kaarten te maken?
– We beginnen met het ontwerp.
– Van het ontwerp wordt een film gemaakt. En met een film bedoelen we een soort zwart witte diasheet met de tekst en afbeelding erop. Per kleur en kant, voorkant – binnenkant, maken wij een film.
– De film wordt op een polymeerplaat gelegd en belicht met UV licht. Alles wat licht krijgt wordt hard. De rest blijft zacht en kunnen we van de plaat wassen.
– De drukplaat wordt nogmaals belicht.
– Deze plaat bevestigen wij op de pers.
– Daarna wordt de handgemengde inkt op de pers gesmeerd.
– De pers neemt de inkt mee vanuit de inktplaat en rolt over de polymeerplaat. Zo krijgt het drukplaatje de kleur en wordt het tegen het papier aan gedrukt.
– Het reliëf is gezet!

Dit is het eerste deel van het proces. Meer informatie volgt!

Nieuwsgierig naar hoe de pers verder werkt? Kijk eens op ons YouTube kanaal.

 

November 2017

Je bent gevraagd, en je antwoordt is ja! Helemaal enthousiast begint de zoektocht om jullie perfecte dag in te vullen.

Deze vragen passeren de revue:
– Wie worden jullie getuigen?
– Wie nodig je uit en wanneer
– Verdeel je de gasten in dag- en avondgasten?
– Waar gaan jullie trouwen?
– Hoe ziet de uitnodiging eruit?

Veel losse facetten moeten een eenheid worden. Denk er eens aan om jullie trouwlocatie te integreren op de trouwkaarten. En als je een thema kleur hebt, dan kan je deze goed gebruiken voor de teksten.

De kaarten van Elles en Gijsbert is het perfecte voorbeeld. Zij trouwden in Sonnenborgh, de sterrenwacht van Utrecht. Leuk weetje, de vier bolwerken zijn in opdracht van keizer Karel V gebouwd ter verdediging van de stad. Bij een sterrenwacht denk je aan Jupiter, Hercules, de Melkweg en sterrenkijkers. Dit alles is in hun favoriete kleur rood op de kaart gedrukt.

Kijk hier voor alle specificaties voor deze prachtige kaarten.Willen jullie een mooie reportage blog op Letterpers.

Laat het ons weten en wij schrijven een verslag op basis van jullie aangeleverde foto’s. Ideaal om te delen via social media en iedereen te laten genieten van jullie bijzondere dag!

Augustus 2017

Origami, wie heeft het vroeger niet gedaan. Op een regenachtige dag figuren vouwen met al die mooi gekleurde vierkante blaadjes. Tegenwoordig is origami weer helemaal terug, hetzij in andere vormen. Je ziet nu de mooiste dieren afbeeldingen gemaakt met wasabi tape. Strakke lijnen in een helder silhouet. Sierlijke kraanvogels of een zwaantje, of als jullie smaak stoerder is een beer of leeuw. Wil je ook een lijntekening op je muur, via internet vind je duidelijke voorbeelden van ‘hoe te plakken’.

Wat de trends zijn binnenshuis, daar komen wij bij Letterpers snel achter. Populaire afbeeldingen worden ook op geboortekaartjes weergegeven. De origami lijntekening prominent weergegeven in letterpers of folie op de kaarten. Of wat nieuw en hip is, de naam in een veelhoek. Stoer! En wat vind je van deze kaart waarbij de moeder zelf de kraanvogels heeft gevouwen en met een stiksel toegevoegd heeft aan de kaarten.

Momenteel is Tiny een sierlijk paard aan het ontwerpen. Het is een mooi proces om te zien. Ze tekent een lijn, kijkt van een afstand, loopt weer terug naar haar computer, past lijnen aan, kijkt weer etc. Je begrijpt de ontwerpen verdienen aandacht. En dat geeft unieke resultaten. Zoek je inspiratie kijk eens naar onze kaarten met origami.

Juni 2017

De vakantie staat voor de deur, waar gaat jouw reis dit jaar naar toe? Niet alleen de plek waar je vandaan komt maar ook je bestemming kan een mooie inspiratie zijn voor een persoonlijke geboorte- of trouwkaart. De ouders van Lizzy bijvoorbeeld, zij beschouwen Las Vegas als een tweede thuis en wilden deze bijzondere stad laten zien op het geboortekaartje. In de afgelopen jaren hebben wij veel skylines van wereldsteden getekend zoals Rome, Amsterdam, New York en Tokyo. Maar ook Dordrecht en andere plaatsen in Nederland. En onze collectie is nog lang niet compleet! Laat ons weten wat jouw favoriete stad is, dan maken wij er een mooie skyline op maat van.

Met een preeg, meerdere kleuren of een raster kunnen wij een extra dimensie aan de skyline geven. Kijk voor meer uitleg op https://letterpers.nl/letterpress-technieken/

April 2017

Een stationary lijn, wat dat is? Een persoonlijke lijn kaarten voor jullie kindje. Bij het bestellen van een geboortekaartje bestel meer kaarten maar dan alleen zonder de geboortegegevens. Dat kunnen wij ook bieden, en tegen een scherpe prijs.

Bij de dubbelzijdig bedrukte kaarten maken wij meer kaarten, maar dan zonder tekst aan de rechterbinnenkant. Zo kan je de kaartjes gebruik om je familie en vrienden uit te nodigen voor bijvoorbeeld de eerste verjaardag van de kleine. Of schrijf een persoonlijke boodschap voor je kindje op zijn eigen kaart. Hoe bijzonder is dat!

Februari 2017

“Vanaf groep 3 wist ik het al, ik wil ontwerper worden. Op de basisschool waren vooral de werkstukken favoriet om te maken en tekende ik volop. Vanaf mijn 14e ben ik gaan schilderen met olieverf zodat ik werd toegelaten op de Kunstacademie ArtEZ. Als een vis in het water heb ik daar 4 jaar dag en nacht rondgelopen. Na een stage bij het grootste ontwerp bureau ter wereld, Pentagram in Londen, heb ik gewerkt bij twee verschillende ontwerpbureau’s in Amsterdam.”

“Op een gegeven werd ik zwanger en had ik een mooi geboortekaartje ontworpen voor mijn dochtertje. Dit wilde ik op een bijzondere manier laten drukken. Mijn Ierse collega wees me op Letterpress, boekdruk wat steeds hipper werd in Amerika. In Nederland kon ik dit nergens vinden en heb een kleine Adana handdegeltje gekocht in Engeland en ben een jaar later zelf mijn trouwkaart gaan drukken. Hier was ik zo enthousiast over en starte een blog over deze prachtige manier van werken met inkt en letters. De eerste aanvragen kwamen al snel binnen en in no-time kon ik het niet meer alleen aan en vond ik een prachtig plekje in de oude Prodentfabriek in Amersfoort, om verder uit te breiden.”

“Onze kaarten worden nog steeds ambachtelijk gedrukt en elk kaartje wordt naar wensen van de ouders ontworpen. Zo is geen dag hetzelfde en is het altijd weer een uitdaging om een prachtig nieuw ontwerp te maken voor een kindje of een bruidspaar.”

Januari 2017

De een wil de kaarten na een week versturen. Om zo rustig weer op krachten te komen voordat de kraamvisite op gang komt. De andere ouder wil de kaarten sneller de deur uit doen.

Hoe snel je de kaarten wilt versturen hangt vaak af van de gewoonten in jouw land. In Nederland en Duitsland versturen we de kaarten gemiddeld 1 week na de geboorte. Maar als je kijkt naar onze zuiderburen dan is er een groot verschil. In België is het gebruikelijk om om de geboortekaarten zo snel mogelijk, binnen 1 a 2 dagen, te versturen.

Maar het maken van kaarten op ambachtelijke wijze duurt toch langer? Ja, tussen de 2 en 5 werkdagen kunnen wij de kaarten postklaar hebben. Toch zijn er een aantal oplossingen. Handig voor als jij ook de kaarten snel wilt versturen.

Oplossing 1: Wij drukken de kaarten voor de geboorte. Je moet dan wel het geslacht en de naam weten. De kaarten hebben jullie dan voor de geboorte in huis. De datum kunnen jullie er zelf op zetten. In een mooi handschrift of door middel van een stempel. Wij sturen de stempel met de kaarten mee. We kunnen ook een kalender op de kaart zetten, dan kan je de datum omcirkelen.

Oplossing 2: Het plaatsen van een spoedbestelling. De kaarten worden binnen 2 werkdagen per post verstuurd. De meerprijs is 10% van de offerteprijs.

Zo kunnen wij toch de kaarten ambachtelijk maken en snel versturen. Kijk hier voor meer mooie gestempelde kaarten.

December 2016

Elske Leenstra, blogger voor de VT wonen en schreef een blog over haar favoriete kerstkaarten waaronder onze Letterpers kerstkaart!

Elske: ‘Ik ben altijd een beetje fan van de uit Friesland afkomstige Tiny haar producten. Bij Letterpers drukken ze op ambachtelijke wijze op oude persen van tussen de 70 en 130 jaar oud. De kaarten krijgen een diep reliëf mee en dat geeft een luxe uitstraling. Met deze chique kerstkaart, van champagne kleurige matte folie gedrukt in katoen papier, heb je een unieke kaart in handen. Want er zijn er maar 20 van gedrukt!’ Je koopt ze hier online in onze shop.

https://www.vtwonen.nl/inspiratie/elske-favoriete-kerstkaarten/
Tekst en foto: Elske Leenstra

December 2016

Wij zijn trots op onze mooie kerstkaarten met foliedruk. Als kers op de taart worden ze nu ook in de countdown van HappyMakersBlog! Het zijn natuurlijk ook prachtige kaarten om te versturen. Je koopt ze hier online in onze shop.

December 2016

Nieuwste foliestempels zijn binnen! Foliestempels laten we maken van magnesium zodat de warmte goed geleidt wordt naar het drukplaatje die de folie in het papier stempelt. We zetten weer heel veel nieuwe geboortekaartjes online. Op alle kaartjes waar folie zit hebben we dus eerder een stempel voor gemaakt en kunnen we opnieuw gebruiken voor jou kaartje. Dit scheelt vooral in kosten? Nieuwsgierig? Mail ons voor meer informatie en kijk op onze website bij folies.

December 2016

Welke lettertypes zijn helemaal van nu? En welke lettertypes gebruiken wij veel voor onze kaartjes? De schreefloze lettertypes (de strakke letters) gebruiken wij ontzettend veel. Dit is een fijn lettertype omdat het goed leesbaar is. Ook is het lettertype goed ontworpen en heeft het een paar kleine verassingen waardoor het net weer iets anders is dan andere lettertypes zoals het streepje in de E die iets lager zit. Daar houden we van, goed getekende letters met een accentje.

In combinatie met dit strakke lettertype kun je een handgeschreven lettertype zetten zodat het kaartje net wat speelser is en een eigen identiteit krijgt. Wil je je eigen handschrift op jullie geboorte- of trouwkaart? Of heb je een eigen lettertype die je veel gebruikt? Alles is mogelijk, mail ons voor meer info!

December 2016

Wat waren de kleur trends in 2016 en wat waar was veel vraag naar? We hebben de kleuren voor je uitgezocht en de meest gekozen kleur was dit jaar staalblauw, oud blauw en oud roze. Benieuwd naar de trends in 2017? Binnenkort zullen we een blog schrijven over de kleuren van 2017![

November 2016

Op zoek naar bijzondere doopsuikers die exact van hetzelfde papier zijn als je geboortekaartje en met dezelfde kwaliteit gedrukt zijn? Wij hebben standaard formaat doosjes maar kunnen uiteraard ook helemaal op maat een doopsuikerdoosje voor je ontwerpen of doopsuiker labels. Mail ons voor meer informatie.

September 2016

Mooi artikel over onze manier van ambachtelijk drukken in het magazine ‘Trouwplannen’.

Utrecht, September 2016

In september 2016 stonden wij trots met onze stand op de Love and Marriage beurs in Utrecht. We toonden daar onze nieuwste serie trouwkaarten. Bijzonder zijn de dikke 600 gram katoenkaarten die we kunnen printen en daarna met folie bedrukten. Zo kun je elke gewenste afbeelding op je trouwkaart printen zoals een foto van jullie zelf of een aquarel tint.

September 2016

In het Bruid en Bruidegom Magazine nr. 4 2016 staat letterpers in vermeld samen met het ringendoosje van www.1000en1boeken.nl de ringen van www.hoogenboombogers.com fotografie van www.yvettemoeskops.nlwww.bruidenbruidegom.nl

Mei 2014

Wat een ervaring! De Stationery Show in New York is één van de grootste shows in de wereld en Tiny stond daar met onze collectie wenskaarten. De kaarten werden heel goed ontvangen en winkels in Japan, Canada en New York verkopen nu onze wenskaarten en posters! Ben je ook benieuwd naar onze kaarten in de shop? Je kunt ze online bestellen via onze online shop.

Maart 2015

Tiny Risselada van Letterpers werd door Reykjavik Letterpress uit IJsland uitgenodigd om een lezing en een expositie te geven op hét design event van Reykjavik in 2014.

“Geboortekaartjes is een typische Nederlandse traditie van meer dan 100 jaar oud. Bij een geboorte wordt er in andere landen vaak alleen met een telefoontje kenbaar gemaakt dat je een kindje hebt gekregen. Deze prachtige oude Nederlandse traditie wilde ik ook graag in het Reykjavik laten zien. Tijdens de expositie werd er met bewondering door IJslandse ontwerpers en journalisten de geboortekaartjes bekeken maar ook door andere buitenlandse journalisten werd het snel opgepakt.”

November 2015

Vanaf vandaag hebben we een nieuwe rubriek! Elke week (en soms vaker) nemen we een ‘kijkje achter het scherm’ van de leukste webshops. Hoe is de shop ontstaan? Wie werken mee, hoe zorg je ervoor dat je webshop succesvol is? We willen álles weten en reizen het hele land door op zoek naar… de snoepjes van internet! Vandaag: Letterpers.nl.

Geweldig: de studio van Letterpers.nl

Tijdens onze ‘Kijkjes achter het scherm’ zullen we soms op plekken komen waar we acuut mee willen ruilen – al zitten we zelf ook op aangename plekjes (lees: op Mallorca resp. in de oude binnenstad van Nijmegen resp. op het water in Utrecht). Maar de werkplek van Tiny Risselada van Letterpers… ai, ai, ai. Wat een plaatje is dat. Ga mee naar deze fijne studio voor (geboorte)kaartjes en andere papierproducten in de voormalige Prodent-fabriek in Amersfoort! Het is even zoeken naar de Oude Fabrieksstraat in Amersfoort, waar Letterpers – de Nederlandse vertaling voor het Engelse letterpress, dat ‘boekdruk’ betekent – gevestigd moet zijn. Dan ineens doemt hij voor me op: de voormalige Prodent-fabriek, waar inmiddels een keur aan creatieve bedrijven gevestigd is. Voordat ik bij de studio van Letterpers aankom, passeer ik een vintage winkel, olijfolieshop, grafisch ontwerper en een keramiek-atelier. Wat een geweldige omgeving om te werken! En dan de werkplek van Letterpers. Veel glas, staal, stoere lampen en twee eyecatchers van nostalgische drukpersen, waarmee Tiny ambachtelijk drukwerk maakt met behulp van de druktechniek letterpress. En overal mooie kaartjes aan de muur, op tafel en verstopt in industriële kasten. “Hier wil ik ook werken!”, roep ik blij. Tiny – behalve creatief onderneemster ook moeder van twee – lacht, kijkt trots en maakt cappuccino. Heerlijk.

Ambachtelijk en authentiek drukwerk…
Creatieve ruimtes
Maar eerlijk is eerlijk: dit is écht een heel mooie studio. Hoe vind je zo’n parel? “Tot 2012 rolden hier nog de tubes tandpasta van de loopband”, vertelt Tiny, die voordat ze bij verschillende ontwerpbureaus ging werken de Kunstacademie volgde. “Een vriendin hoorde dat ze van de fabriek creatieve ruimtes wilden maken, en vroeg of ik mee ging. Ik had al een paar jaar mijn eigen ontwerpstudio en zocht een goede werkruimte. Sinds november 2013 is de fabriek mijn werkplek.” Tiny begon in een kleinere studio, maar zit sinds ruim een half jaar met haar collega’s Annemarije, Nicolien en Wandena op deze ruime plek. Onder toeziend oog van Tiny werd de ruimte geschilderd en voorzien van robuuste, op maat gemaakte stalen deuren. Vervolgens kregen haar oude drukpersen er een ereplek. Het ene exemplaar redde ze ternauwernood van de schroot, de andere twee komen uit Australië en Duitsland en tikte ze via-via op de kop. Tiny demonstreert de Nederlandse trapdegelpers die uit 1890 stamt, en gaat in de weer met verf en papier. Het resultaat is verbluffend: práchtige, handgemaakte kaartjes waarbij de letters in het papier verzonken zijn. Het grootste deel van de kaartjes die Letterpers maakt, zijn geboortekaartjes. Het begon allemaal met de geboorte van Tiny’s dochter. Ze kon geen geschikte manier van drukken voor haar geboortekaartje vinden en wilde het niet laten printen. Tiny besloot de kaartjes daarom zelf te drukken, zodat ze écht een uniek kaartje zou hebben. Tiny tekent altijd zelf voor het ontwerp: “Dat is en blijft mijn passie. Tegenwoordig wordt er zoveel gekopieerd op het gebied van kaartjes. Ik vind het juist leuk om écht iets onderscheidends te ontwerpen, dat perfect van kwaliteit is. Met letterpress bereik je dat resultaat doordat de letters en illustraties iets dieper in het papier liggen. Het geeft een chique, maar toch authentieke uitstraling.”

Japan
Vanuit het hele land ontvangt Tiny bezoekers voor haar bijzondere geboortekaartjes. Tiny neemt voor haar producten alleen genoegen met het mooiste, stevige papier, drukt alles altijd met de hand en bindt zelfs haar notitieboekjes zelf in. ‘Dat is veel werk, maar levert gewoon het allermooiste resultaat op’, vindt Tiny. En dat dit ook over de grenzen wordt gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat Letterpers zelfs in landen als de Verenigde Staten en IJsland met open armen wordt ontvangen. Tiny laat een stapel handgemaakte notitieboekjes zien. ‘Deze lijn is onlangs ook in Amerika verschenen, waar ik afgelopen mei op de grootste stationerybeurs ter wereld stond. Inmiddels verkoop ik mijn kaartjes en boekjes ook in Japan en binnenkort in de Verenigde Staten. Daar kennen ze het fenomeen geboortekaartjes eigenlijk niet, dus er is werk aan de winkel.’ Juist daarom werkt Tiny op internationaal gebied samen met andere ‘letterpress-specialisten’. ‘Samen willen we laten zien wat je allemaal kunt maken met deze authentieke druktechniek en ervoor zorgen dat dit soort ambachtelijk drukwerk niet verdwijnt’, legt Tiny uit. En wij? Wij kunnen gewoon online shoppen bij Tiny, of langsgaan in haar stoere studio. Het is dat ik al twee kinderen heb en er geen kleintjes meer bij zullen komen, anders zou ik het wel weten. Dan toch maar trouwen’?

Tip: Combineer een bezoekje aan Letterpers met een kop koffie of zalige lunch in Restaurant Hoog Vuur, dat naast de studio van Tiny zit. www.hoogvuur.nl.
Tekst: Natasha van Flavourits

Juli 2015

Bij de redactie VT wonen hebben ze onze labels gespot! Deze 8 gifttags zijn speciaal ontworpen voor HappyMakersBlog.com
en geproduceerd in samenwerking met Letterpers.nl.

Deelnemende Nederlandse illustratoren: Geertje (Geertjeaalders.nl),  Janneke (Jansontwerpfabriek.nl),  Karen (Karenweening.nl),  Karin (Paperfuel.nl),  Marloes (Marloesdevries.com),  Marthe (Whisperingpaper.com),  Tiny (Letterpers.nl) en Viktor (Chalkboard.nl).

De labels zijn gedrukt door Letterpers.nl.

Met Happymakersblog.com wil Monique van der Vlist, artdirector van verschillende Nederlandse woontijdschriften, de krachten bundelen van creatief talent. Met dit platform wil ze het werk van o.a. ontwerpers, illustratoren, inspirerende creatieve bloggers & (web)shops extra onder de aandacht brengen van een groter publiek. Deze gifttags kwamen tot stand doordat Monique de connectie maakte tussen de verschillende makers.

Nieuwsgierig en wil je ook zo’n bijzonder setje? Je kunt ze kopen in onze webshop via deze link!

2014

In het Zus en Zwanger magazine #1 en #4 staan weer een paar mooie Letterpers geboortekaarten!

2014 #4

Het magazine Zus en Zwanger hebben ons geïnterviewd en een mooi artikel met foto’s in het magazine geplaatst over de traditie van geboortekaartjes!

Sommige Nederlandse tradities zijn zo normaal, dat je er nauwelijks bij stilstaat. Zo ook het versturen van geboortekaartjes. Nederland is bijna het enige land in de wereld waar de geboorte door middel van een kaartje wordt aangekondigd. Grafisch ontwerpster Tiny Risselada van Letterpers heeft er haar werk van gemaakt.

Het opvallende kaartje met ooievaar van Jules, de dip-dye kaart van Cas, de knaloranje kleur waarmee de naam van Merlijn is gedrukt… Het is een vrolijke boel in de studio van Letterpers. Aan de muren hangen overal unieke geboortekaartjes die Letterpers de afgelopen drie jaar heeft gedrukt. De eerste tijd deed Tiny alles zelf, maar sinds een jaar heeft ze Annemarije in dienst voor de offertes en Nicolien die mee ontwerpt, zodat ze zelf zo veel mogelijk achter de pers kan staan om de kaartjes te drukken, haar grote passie.

Boekdrukpers uit 1890

Het begon allemaal toen Tiny voor de geboorte van haar eerste dochter op zoek was naar een mooi geboortekaartje. “Er zijn duizenden geboorte- en trouwkaartjes die je met een druk op de knop kunt bestellen. Ik miste het exclusieve van de kaartjes. Graag wilde ik een speciaal kaartje en niet een uit duizenden. Ik ben daarom zelf een kaartje gaan ontwerpen en kwam in contact met de boekdrukkunst. Ik was op slag verliefd op de manier van drukken.” Tiny kocht daarom via internet een kleine pers waarmee ze eerst haar eigen trouwkaart drukte. Daarna kwamen al snel de eerste aanvragen binnen en schafte ze een boekdrukpers uit 1890 aan.

Inmiddels zijn er al duizend kaartjes mee gedrukt, waarvan ook een aantal in Curacao, Amerika,

Zimbabwe, China, Australie, Canada en Singapore zijn beland. Zelf vliegt Tiny tegenwoordig ook de wereld over, maar dan om in andere landen de mensen bekend te maken met de boekdrukkunst Оn de Nederlandse traditie van het versturen van een geboortekaartje. Zo was ze in maart uitgenodigd op een designevent in IJsland om een lezing en een expositie te geven. “Tijdens de expositie werden de geboortekaartjes met bewondering bekeken door IJslandse ontwerpers en internationale journalisten. Ik ben heel benieuwd of de geboortekaartjes volgend jaar in IJsland geХntegreerd zijn, en wellicht ook in andere landen.” Want, zo vertelt Tiny, in de meeste landen wordt een geboorte aangekondigd met een telefoontje. Nederland is daarom uniek met het versturen van een geboortekaartje.

Kaartje koningin Juliana

Inmiddels bestaat de Nederlandse traditie al meer dan honderd jaar. “Daarvoor werden er al geboortebrieven verstuurd, maar dit waren gewone brieven met daarin een aankondiging van een geboorte. Af en toe versierd met een gekleurde rand”, vertelt Tiny.

Toen koningin Juliana in 1909 werd geboren, kreeg zij een geboortekaartje. Dit was het begin van de traditie. De kaartjes werden eerste vooral binnen de gegoede kringen verstuurd en waren veelal voorzien van een symbolische ooievaar, die symbool staat voor geluk, voorspoed en veel kinderen. Later, zo rond 1950/1960, werd het kaartje betaalbaar voor alle milieus en werd het een traditie die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden.

Typische kenmerken

Door de jaren heen zijn de geboortekaartjes grafisch gezien flink veranderd, vertelt Tiny. “In de jaren zeventig waren de kaartjes vaak gemaakt van bruin papier met een simpele tekening en een gedichtje. Tien jaar later, in de jaren tachtig, werden de kaartjes cremekleurig en voorzien van schetstekeningen, gevolgd door de beertjes en Engelstalige gedichtjes in de jaren negentig. In het begin van de eeuw zag je veel kleine kaartjes met alleen de aankondiging erop van de geboorte zonder illustraties.

Tegenwoordig kun je via internet kaartjes in alle maten en vormen krijgen, maar Tiny merkt dat vooral typografische kaarten en  fluorkleuren populair zijn. “En ook grijs of bruinkarton is hip, net als half transparante enveloppen met gevuld met confetti en speciaal op maat gemaakte sluitzegeltjes en doopsuikers.” In tegenstelling tot de meeste kaartjes die je via internet bestelt, worden de kaartjes bij Letterpers gedrukt, net als vroeger. Hierdoor ontstaat er relief, wat je niet hebt bij kaartjes die geprint worden.

Met liefde en aandacht

Voorlopig is Tiny de geboortekaartjes nog lang niet zat. “Nee, ik ben verliefd op mijn werk en de ambachtelijke manier van drukken. Het is bijzonder werk, omdat je voor ieder kindje een uniek ontwerp maakt. Iedere keer wanneer ik een ontwerp maak en vervolgens achter de pers sta, doe ik dat met al mijn liefde en aandacht. En als ik dan later een telefoontje of mailtje krijg, dan denk ik altijd: daar doe ik het voor, mensen blij maken.

Tekst: Richt Kooistra van Zus en Zwanger
Fotografie: Suzanne Paap, Styling: Irene van den Brink

September 2012

Onze fluor rode camera kaart gedrukt met reliëf in letterpers was voor het eerst te zien op de Woonbeurs in Amsterdam in 2012. De techniek letterpress was nog vrij onbekend in 2012 en onze camera kaart werd gelijk opgepikt door de grote woonbladen zoals Ariadne at Home en de 101 Woonideeën.