In de media

Homepage banner letterpers geboortekaartjes trouwkaarten Tiny

6 november 2023 Radio interview RTV UtrechtLuister hier het mooie interview.

30 oktober 2023 In de buurt AD Amersfoort

Indebuurt Amersfoort Tiny Risselada Letterpers scaled

Toen Tiny Risselada vorig jaar drie maanden op bed lag na een ernstig fietsongeluk, concludeerde ze: het leven is te kort, ik wil er alles uit halen. Daarom besloot ze op zoek te gaan naar een nieuw, eigen pand voor haar creatieve onderneming. En dat is gelukt! Wij namen een kijkje in de wondere wereld van Letterpers!

Het viel niet mee om haar bedrijf te verhuizen van bedrijventerrein De Nieuwe Stad naar de wijk Kruiskamp. Tiny’s onderneming Letterpers kan namelijk niet zonder de gietijzeren drukpersen, waarvan sommige 1000 kilo wegen. Tel daar tientallen potten inkt en duizenden handgedrukte kaarten bij op en je hebt een monsterklus. Gelukkig is alles heelhuids over gekomen en kan Tiny in haar nieuwe atelier door met het maken van ambachtelijk gemaakte kaarten.

Boekdrukkunst

Veertien jaar geleden zocht Tiny naar een bijzondere manier om het geboortekaartje van haar dochter te drukken. Als grafisch ontwerper werd ze direct enthousiast van de eeuwenoude boekdrukkunst. “Ik vind het proces van iets creëren met een drukpers fantastisch: van het maken van de inkt en het ontwerp, tot het bepalen van de uitsnede en de druk waarmee je perst. Geen enkele kaart die ik maak is hetzelfde!” Wat vele jaren geleden begon met een kleine handdegel is nu uitgegroeid tot een bedrijf met zeventien(!) verschillende oude persen.

 

Hoe maakt Tiny de kaarten?

Tiny laat zien hoe ze op ambachtelijke manier haar ontwerpen maakt. Al is het begin van haar maakproces digitaal. “Mijn ontwerpen maak ik in Illustrator, waarna ik het idee voorleg aan de klant.” Tiny wordt naast bedrijven vooral gevonden door mensen die een trouw- of geboortekaart willen laten maken. “Daarna maak ik een drukplaat, voor elke kleur en elke kant van de kaart een.” Ze loopt naar een pers toe en doet voor hoe ze een kaart zou maken. “Hier klik je de drukplaat vast, daar komt het papier en zo rol ik de inkt uit.” Het resultaat? Een kaart waar de kleur, een grafisch ontwerp en de tekst in het papier worden geduwd, zodat er perspectief ontstaat.

Tienduizend kunstwerkjes

Tiny trekt een kast op en onthult een verzameling met tienduizend ontwerpen voor trouw- en geboortekaartjes. Goudfolie, letters die uit het papier oplichten of die er juist in zijn gedrukt, een uitgesneden skyline van Amersfoort, kaarten van velours en linnen en nog veel meer. “In deze kaart zitten zes druksoorten”, zegt Tiny terwijl ze haar ontwerp bestudeert. Elke kaart is handgemaakt. Dat kost toch ongelofelijk veel tijd? “Klopt, maar dat vind ik juist magisch! Eerst was het niets en nu heb je een kaart die over honderd jaar nog steeds bestaat. Het is echt een ambacht: eentje die ik graag in leven houd.”

Doe maar wat

Als we Tiny vragen wie zij is in haar vrije tijd, kijkt ze grijnzend opzij naar haar man die – midden in de verhuizing – op zoek is naar een kitspuit. “Tja, Melle, wie ben ik buiten mijn werk om? Mijn hobby is mijn werk en mijn werk is mijn hobby.” Er is geen ontkomen aan: Tiny is dol op haar baan! “De leukste opdrachten vind ik wanneer klanten zeggen: ‘Tiny, we vertrouwen het wel, doe maar wat.’ Ook probeer ik het zo persoonlijk mogelijk te maken. Een klein grapje in het ontwerp of juist een subtiele verwijzing naar een overleden geliefde.” Zijn er ook opdrachten die Tiny weigert? “Ja, dat heeft vaak met snelheid te maken. Bijvoorbeeld rouwkaarten: die moeten vaak binnen twee dagen klaar zijn. Omdat ik elke kaart met de hand maak, is dit niet haalbaar.”

De techniek doorgeven

Naast Letterpers begon Tiny in 2020 bovendien Het Stadsatelier, een creatieve broedplaats voor alles wat met drukwerk te maken heeft. “Boekdrukken is een uitstervend beroep en ik wilde het ambacht graag doorgeven. Met Het Stadsatelier bied ik, samen met andere kunstenaars, verschillende workshops aan: voor volwassenen, maar ook voor basisschoolleerlingen. Hier leer je bijvoorbeeld etsen of papier scheppen. Met deze workshops kan ik eeuwenoude technieken overbrengen op de volgende generatie.” Tiny is niet bang dat ze daarmee haar eigen concurrentie creëert. “Je moet knettergek zijn om dit werk te doen. En dat ben ik!”

Januari 2023 RTL Nieuws @editienl - interview niet online

“Kaartjes met bosdieren worden veel gekozen, dat is genderneutraal. Maar ook de teddybeertjes komen weer helemaal terug.” Qua kleur is het dus zeker niet meer roze of blauw. “Terracotta zien we veel maar zeker ook beige. Dat is erg populair nu, het past helemaal in de trend van de beige kinderkamers.” Dat ziet ook geboortekaartjes ontwerpster Tiny Risselada van Letterpers. “Ik zie dat er heel veel terracottakleur wordt gebruikt voor jongens en meisjes”, zegt ze tegen Editie NL. “Die kleuren zie je ook terug in de kinderkamers.” Daarnaast ziet ze ook dat geel en groen populaire kleuren zijn. “Toen ik in dit vak begon, rond 2010, werd er echt geen geel gebruikt. Maar sinds drie jaar wordt geel als een hele mooie warme kleur gebruikt. Ook mosgroen wordt gezien als een neutrale kleur.”

interview editienl januari 2023
letterpers letterpress workshop Milan Milaan Italie 2014 ue
letterpers letterpress workshop Milan Milaan Italie 2014 nr2 ue
letterpers letterpress letterpressworkers milan 2013 ue
pressing matters magazine voorkant

Printing Matters

Het magazine is ook te koop in onze shop.

Vereerd voelde ik me toen John Coe van ‘Printing Matters’ vroeg om een artikel te schrijven over mijn bijzondere verzameling geboortekaartjes. Er is weinig online te vinden over deze bijzondere geschiedenis die in Nederland is ontstaan. Wist je dat er alleen in Nederland en België door bijna iedereen geboortekaartjes wordt verstuurd? In Frankrijk, Duitsland, Engeland en in de USA wordt dit ook wel eens gedaan maar ze versturen daar de kaarten pas naar 3 maanden! En lang niet iedereen verstuurd een kaartje.

Door de expositie op de Designmarch, maart 2015 in IJsland, was ik verrast dat journalisten mij vroegen waarom wij Nederlanders en Belgen de kaartjes verstuurden bij geboorte. Als grafisch ontwerper met liefde voor geschiedenis werd mijn interesse gewekt om zelf de in de geboortekaartjes te duiken en onderzoek te doen over de ontwikkelingen vanuit grafisch oogpunt van de afgelopen 100 jaar.

Hoe de eerste geboortekaartjes eruit zagen en hoe dit afgelopen jaren veranderde met illustraties, bijzondere druktechnieken en soorten papier. Tot en met geprinte geboortekaartjes die je met één klik besteld en de volgende dag in huis hebt. Vanaf 2010 zie ik hier verandering in. Kersverse ouders willen nu graag weer een geboortekaartje dat écht voor ze op maat wordt getekend met bijvoorbeeld hun eigen huis. Ook broertjes en zussen kunnen als silhouetten in het ontwerp worden getekend. Bijzondere dikke papiersoorten spelen ook weer een rol wat het kaartje nog unieker maakt. Mooi om deze ontwikkelingen te zien en te behouden voor de toekomst.

Ben je nieuwsgierig naar het hele artikel (in het Engels)? Stuur mij een mailtje (info@letterpers.nl) en ik stuur de kopie als pdf naar je toe! Of koop dit mooi magazine in onze shop.

maart 2019 - Pascal van het Klokhuis komt langs in de drukkerij

klokhuis letterpers
klokhuis
Letterpers klokhuis 7227 scaled
Klokhuis_Backstage_2019
Anwb Amersfoort stadswandeling Kampioen januari 2019
ANWB Kampioen
IMG 2442 e1548160709818
Stadswandeling - januari 2019
Letterpers Letterpress DSC 1635
Letterpers Letterpress DSC 1641
Viva Mama

Wist jij dat wij ook losse kaartjes en posters verkopen? Heb je zelf een webshop of winkeltje en zijn jouw klanten geïnteresseerd in mooie handgemaakte producten? Word wederverkoper!

Letterpers Letterpress DSC 1599 scaled
Zus en Zwanger
Publicatie_Flair week 46_Letterpers_k
Flair 2014
letterpers letterpress ariadneathome interview ue
Adriane at Home - 2013
Letterpers_letterpress_zus_en_zwanger_zomer_2015_#4_pagina
Letterpers letterpress Tiny Risselada magazine Amersfoort drukkerij DSC 1645