De drukkerij

Onze drukkerij

Letterpers is gevestigd in de oude Prodentfabriek in Amersfoort. Wij hebben een winkel op nr 20 waar wij ambachtelijke kaarten, notitieboekjes, stationery en kunst verkopen.

Op nr 20 ben je ook van harte welkom in onze studio waar we graag met jullie, jullie wensen doorspreken voor een geboorte- of trouwkaart.

De drukker

Tiny en haar drukker drukken alle kaarten op de oude Heidelberg degels. Doordat we op deze persen drukken, kunnen we verdiept in het papier en dik karton drukken.

Een ambachtelijk proces waarbij veel handwerk aan te pas komt. Wij hebben inmiddels 5 Heidelberg degels, 5 trapdegels, 1 Korrex proefpers, 2 kleine foliepersen, 3 Adana handdegels, 1 Tetterode proefpers en een Arkel etspers.

Het Stadsatelier

Op nr 18 naast Letterpers hebben wij het Stadsatelier. Hier staan de degels en worden cursussen gegeven gegeven in verschillende grafische technieken zoals boekdruk, etsen, houtsnedes, photopolymer, materiaaldruk etc.
Nieuwsgierig? Neem een kijkje op www.stadsatelier.com
Drukproces Letterpers Letterpress Amersfoort

De technieken

Video afspelen

Letterpers, wat is dat?

Letterpers is het verdiept drukken van kleur in het papier. Hierdoor ontstaat reliëf. De officiële benaming is boekdruk. Per kleur en per kant wordt een drukplaat gemaakt. De plaat klikt je op de pers en samen met het papier, de kleur en de plaat druk je de verdieping erin op de pers.

Er wordt met de hand gewerkt op de oude degels (drukpersen) van tussen de 70 en 130 jaar oud, pure ambacht.

Alle kaarten hebben letterpers bedrukking . Dus alle kleur wordt via de pers verdiept in het papier gezet.

Video afspelen

Wat is een preeg?

Naast het letterpersen, dus het zetten van de kleur verdiept in het papier. Kan je een preeg toevoegen.

Een preeg wordt vanaf de achterkant naar voren geduwd. Aan de voorkant zie je de elementen naar boven komen. Met of zonder kleur.

Kleur of folie op snede

Een kleur op de zijkant van de kaart zie je het beste bij een enkelzijdige kaart van 600 gram. Dit kan net een extra toevoeging geven aan jullie geboortekaartje, trouwkaart of visitekaartje. De kleur kan in dezelfde kleur worden als de kaart. Of juist een andere contrasterende kleur. Iets waarmee je zult opvallen!

Klik hier voor kaartjes met kleur op snede