De Letterpers drukkerij, hoe maken wij kaarten

Wedding invitation Elsbeth en Jochem

Trouwkaarten en geboortekaartjes worden met liefde voor jullie gedrukt. Maar wat is letterpers, en hoe worden de kaarten gemaakt? Waarom zijn we soms zo een dag bezig met het kaartje? Om je een kijkje in de drukkerij te geven hebben we deze film gemaakt.

Stap 1
Het begint met het printen van het ontwerp op een transparante film. Dit belichten we met UV licht. Alles wat licht krijgt wordt hard en de rest blijft zacht. Dit wassen we met de machine en een borstel van de plaat af. We maken de polymeerplaat droog en belichten hem weer met UV licht zodat hij mooi hard wordt.

Stap 2
De inkt mengen we met de hand tot de juiste pms kleur. Soms mengen we de inkt ook aan de hand van staaltjes die de toekomstige ouders of het bruidspaar toesturen. De inkt zetten we op de pers en de polymeerplaat bevestigen we op een magneet voet.

Stap 3
De polymeerplaat wordt door de beweging van de rollen ingerold met inkt. Bij de automatische degel stellen we de degel verder in en leggen we het papier klaar om opgepakt te worden en dit wordt automatisch in de pers gelegd. Bij de trapdegel leggen we het papier in de legger en trappen we met onze voet op het pedaal om het vliegwiel en de pers de laten draaien. Bij alle twee degels gaan de kaartjes dus per stuk door de pers. Onze oudste trapdegel is 130 jaar oud en de automatische degels zijn 50 jaar oud. Een prachtig stukje techniek.

Stap 4
Een nachtje goed laten drogen en de volgende dag komt de gouden folie op de kaart. Dit drukplaatje is van magnesium omdat dit tegen hitte kan. De klein foliepers wordt verwarmt naar 130 graden en met de folie gaat de kaart onder de pers. Op deze manier drukken we het folie in het kaartje.

Ben je benieuwd naar onze studio en wil je een afspraak maken voor jullie geboorte- of trouwkaart? Je bent van harte welkom!

Voorbereidingen geboortekaartje voor blogger Shifra van A Cup of Live

Shifra en haar vriend Hans waren op zoek naar een bijzonder geboortekaartje wat perfect bij hun past. Zij kwamen bij ons langs om het geboortekaartje te bespreken en maakten een super enthousiaste vlog hierover. De eerste 4 minuten werd gefilmd in onze drukkerij in Amersfoort! Benieuwd naar het kaartje? Wil je het eindresultaat zien? Op haar blog schreef ze haar verhaal met foto’s!

Poezenposter

Onze poezen posters zijn getekend door Tiny haar 5 jarige dochter. Tiny heeft hiervan een lino gemaakt en is de posters gaan drukken op haar proefpers in haar drukkerij in de oude Prodentfabriek in Amersfoort. De posters zijn in een oplage van 20 stuks gedrukt en te koop in onze shop voor 14,95 euro: https://letterpers.nl/product/poster-poes-a5-formaat/

Trouwkaart op handgeschept papier

Een heel bijzonder project voor een trouwkaart die is ontworpen door een kalligrafiste en wij hebben haar geadviseerd in het maken van het juiste handgeschepte papier wat speciaal voor deze trouwkaart is geschept. De matte gouden folie hebben we met 130 graden diep in het handgeschepte papier gedrukt. Elke kaart is uniek.

Hoe werkt de degel / Letterpers

De kaarten worden gemaakt op oude degels. Voor elke kleur en elke kant en bewerking gaat de kaart door de pers. Hier lees je meer over de druktechnieken letterpress