De werking van de pers waarmee de kaarten worden gemaakt. Dat geluid, de techniek, de oude robuuste pers. Daar worden wij zo blij van!

De kaartjes zijn te koop in de shop

pressing matters magazine beide

Pressing Matters, hét internationale magazine over ambachtelijke drukkers

Vereerd voelde ik me toen John Coe van ‘Printing Matters’ vroeg om een artikel te schrijven over mijn bijzondere verzameling geboortekaartjes. Er is weinig online te vinden over deze bijzondere geschiedenis die in Nederland is ontstaan. Wist je dat er alleen in Nederland en België door bijna iedereen geboortekaartjes wordt verstuurd? In Frankrijk, Duitsland, Engeland en in de USA wordt dit ook wel eens gedaan maar ze versturen daar de kaarten pas naar 3 maanden! En lang niet iedereen verstuurd een kaartje.
Door de expositie op de Designmarch, maart 2015 in IJsland, was ik verrast dat journalisten mij vroegen waarom wij Nederlanders en Belgen de kaartjes verstuurden bij geboorte. Als grafisch ontwerper met liefde voor geschiedenis werd mijn interesse gewekt om zelf de in de geboortekaartjes te duiken en onderzoek te doen over de ontwikkelingen vanuit grafisch oogpunt van de afgelopen 100 jaar.
Hoe de eerste geboortekaartjes eruit zagen en hoe dit afgelopen jaren veranderde met illustraties, bijzondere druktechnieken en soorten papier. Tot en met geprinte geboortekaartjes die je met één klik besteld en de volgende dag in huis hebt. Vanaf 2010 zie ik hier verandering in. Kersverse ouders willen nu graag weer een geboortekaartje dat écht voor ze op maat wordt getekend met bijvoorbeeld hun eigen huis. Ook broertjes en zussen kunnen als silhouetten in het ontwerp worden getekend. Bijzondere dikke papiersoorten spelen ook weer een rol wat het kaartje nog unieker maakt. Mooi om deze ontwikkelingen te zien en te behouden voor de toekomst.
Ben je nieuwsgierig naar het hele artikel (in het Engels)? Stuur mij een mailtje (info@letterpers.nl) en ik stuur de kopie als pdf naar je toe! Of koop dit mooi magazine in onze shop.

Margaux’s kraamborrelfeest
Een wel heel bijzonder mooi geboortekaartje voor de Belgische Margaux. Haar naam hebben we in koperfolie gedrukt in het Porsche lettertype met de overige tekst in een zacht roze kleur op de achterkant. Het kraamborrelkaartje werd ook in letterpers gedrukt.
En wat een prachtig feest hebben ze gehad. Tot in de puntjes werd haar logo doorgevoerd tot en met de schorten van het personeel! Een feest om nooit meer te vergeten.

The making of… het geboortekaartje voor Hunter!

Joyce en Scarlet kwamen 2 maanden geleden naar me toe. Ze wilden graag een uniek en eigen geboortekaartje voor hun zoontje Hunter. En dat is gelukt! We hebben eerst in de studio verschillende papiersoorten en stijlen kaartjes laten zien. Zelf hadden ze ook een moodboard gemaakt met hun eigen inspiratie. Tiny mocht dit tekenen en drukken naar een speciaal kaartje op maat.
Bijzonder is dat ze bij het drukken van de eerste kaartjes beiden aanwezig waren. Twee dagen later beviel Joyce al van hun zoontje Hunter.

Wil je hun story lezen en zien? Dan kan op hun blog: http://ikvrouwvanjou.nl en Youtube: vanaf 0:35, 17:00, 22:30, 23:30.

En dit schreven ze op hun blog: (bekijk daar ook de foto’s van het complete setje met eucalyptus tak!)

Een aantal maanden geleden gingen we op zoek naar hét bijzondere geboortekaartje voor onze Hunter. We wilden iets dat bij ons paste. Het liefst met een mooie, natuurlijke look én gedrukt op handgeschept papier. We gingen langs bij verschillende ontwerpers en doolden online rond op zoek naar hét geboortekaartje. Uiteindelijk kwamen we terecht bij Tiny van Letterpers.nl. We maakten kennis, er was een klik en ze begreep waar we naar op zoek waren… het ontwerpen kon beginnen.
We brainstormden de weken erna flink wat via de mail en ik schreef diep in de nacht een gedicht met daarin een boodschap, een levensles voor dit toekomstige mensje.

Samen met Joyce scherpte ik de tekst aan tot de uiteindelijke geboortetekst…
Onbevangen kind
gejaagd door wind 
laat je los, val maar 
in het milde mos
 accepteer
 het verandert weer
jaag niet op morgen
in een vlucht voor zorgen 
ik vang je op, houd je los
geef je tijd
groei, met liefde 
in vrijheid.

De kaart wilden we uit twee delen laten bestaan. Eén deel met daarop zijn namen, geboortedatum en een passende quote en één deel met daarop een illustratie en het gedicht. Tiny tekende voor dit tweede deel een prachtige, levendige boom die helemaal paste bij het gedicht. Samen bedachten we een logo voor zijn initialen en zij zette alles om in dé geboortekaart.

~ I am not afraid. I was born to do this ~

De quote past bij ons leven (we moeten ons niet langer laten leiden door angst) en is afkomstig uit het verhaal van Joan of Arc (Jeanne d’Arc). Joan of Arc, bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk. Als jong meisje van eenvoudige afkomst speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Tenslotte is Frankrijk mijn droomland. Een paar maanden geleden hebben Joyce en ik samen naar de film Joan of Arc gekeken. Beiden waren we toen overtuigd van de tweede naam: Joan. Niet alleen door ‘Joan of Arc’, maar te meer omdat het een samentrekking is van al onze namen: Joyce, Joen, Jolieke… en ik. Ik? Nou ja, niet helemaal, maar mijn oma heette Johanna en ik ben mijn hele leven met haar vergeleken. Daarom dus ook een beetje ik.
Verder wilden we er graag iets‘uit de natuur’ aan toevoegen. Een tak met betekenis. We kozen daarom voor een eucalyptustak. Deze komt van oorsprong uit Australië, daar waar ik als kind al een fascinatie voor had. Voor de authentieke bevolking van Australië (Aboriginals) is het een heilige boom. De geur vinden we heerlijk en de symbolische betekenis ook mooi passend: ‘De eucalyptus heeft een zuiverende werking. Negatieve energieën verdwijnen als je op die plek een eucalyptusblad verbrandt.
Zijn gewicht en lengte? Dat vonden we beiden zo’n onzin om op de geboortekaart te zetten. Waarom moet dit vanaf dag 1 van zijn leven al een rol spelen? Uiteraard spelen mijn eetstoornisgeschiedenis en werk voor Proud2Bme een rol in. Wat zijn gewicht en lengte ook zou zijn, het was voor ons goed genoeg. Daarom besloten we dit ook zo op de kaart te vermelden: Good Enough.
Hoe we tenslotte bij de naam Hunter kwamen? We wilden graag een stoere naam, die je niet verkeerd kan uitspreken en die symbolisch ergens voor staat. Hunter = Jager… twee vegetariërs met een jager? Dat is vrij bijzonder. Wij zien het jagen echter meer als constante jacht naar geluk, iets waar we beiden ons hele leven op een andere manier al mee bezig zijn… terwijl we ons steeds meer beseffen dat het geluk niet iets is om op te jagen, simpelweg omdat het geluk in jezelf zit… én in onze kleine Hunter. Hij herinnert ons eraan dat hij, wij samen ons geluk zijn.
Tekst: Joyce en Scarlet

Letterpers_letterpress_pers_Magazine_Viva_Mamma_smaakmaker_2015

Ja ik wil! Een andere kleur op het kaartje.

Een andere kleur, dat kan! De kleur wordt namelijk met de hand gemengd voordat de kaarten gedrukt worden.

Voor het kiezen van een tint gebruiken wij een pantone kleurenwaaier. De uncoated versie omdat er gedrukt wordt op mat papier. In de waaier staat hoe de kleur opgebouwd is.

Welke kleur het wordt dat maakt voor ons en de offerte niet uit.

Wil je bijvoorbeeld een blauw kleur op de kaart? Bedenk dan dat er minimaal 50 blauwtinten zijn. Geef door welke kaarten jullie qua kleur aanspreekt en wij sturen het per post toe. Kijk ook bij de kleurstalen. Zo ken je de kleur niet alleen vanaf het beeldscherm, want elk beeldscherm is anders ingesteld en kan een vertekend beeld geven, maar zie je de kleur in het ‘echt’.

Zo kies je de perfecte kleur voor op jullie kaarten.

Letterpers_letterpress_pers_Magazine_Viva_Mamma_smaakmaker_2015
Scroll naar top