ANWB Kampioen

Stad van muurhuizen, oude stadspoorten en Mondriaan. Maar er is ook een hip en ‘ruig’ Amersfoort. Handig voor iedereen: de stad ligt precies in het midden van Nederland.

Bruisende en vernieuwende microstad

We starten de dag met koffie en taart in ‘De Nieuwe Stad’. In het voormalig Oliemolenkwartier is de afgelopen jaren een bruisende en vernieuwende microstad vol werkplaatsen en ateliers ontstaan. Een ruig rafelrandje van de stad waar je volop inspiratie op kunt doen. Het kloppend hart van de wijk is Het Lokaal, café en streekmarkt ineen. Na de koffie gaan we nog even shoppen in de aangrenzende winkel. Je vindt er duurzame producten uit de regio Amersfoort zoals Sambal Bert, Eric’s Craft Beer en het prijswinnende brood van Elsenburg & Sebastiani Broodbakkers. Boot Koffie heeft er een eigen branderij waar speciale soorten arabicabonen worden gebrand. Voor thuis of om – zoals wij doen – ter plekke een tweede kopje van te bestellen. Volgens kenners is dit het lekkerste bakkie van Nederland. Tijdens een wandeling over het ruige fabrieksterrein ontdekken we De Letterpers waar ontwerpster Tiny Risselada met een 130 jaar oude pers de mooiste geboorte-, trouw- en visitekaartjes maakt. Haar atelier zit pal naast restaurant Hoog Vuur. In het voormalige ketelhuis van tandpastafabriek Prodent wordt nu gekookt op drie grote houtkachels. Een ruige plek voor een bijzonder diner!

De oude stad

Via de Eemhaven lopen we richting de oude stad. We passeren de futuristische gevel van Kade Kunsthal en lopen via de sprookjesachtige Koppelpoort het historische centrum in. Dit is trouwens de enige land- én waterpoort van ons land en je kunt ‘m alleen op afspraak bezoeken. We wandelen verder langs de historische muurhuizen. Deze heten zo omdat ze rond 1500 zijn opgebouwd met de stenen van de voormalige stadsmuur, op de plek waar die muur ooit had gestaan.

Leukste winkelstraat

We steken de gracht over en komen via een steegje uit in de Krommestraat (juist, hij loopt een beetje krom). Dit was vroeger de straat waar de brouwerijen zaten omdat het via de gracht gemakkelijk was de biervaten af en aan te voeren. Tegenwoordig is dit het leukste winkelstraatje van de stad omdat er kleine, onafhankelijke winkels zitten en bijna geen grote ketens. 

Sweet Sister op nummer 3 verkoopt eerlijke en lekkere chocoladerepen. Bij het fourniturenwinkeltje Schwitzner op nummer 14 verkopen ze knopen, band en garen. En bij Las Lunas (nr. 20) en Roots (nr. 22) kun je fijn mode shoppen. Even bijkomen met een clubsandwich bij Madonna in dat prachtige historische pand op nummer 32. ‘s Avonds is er pizza en geroosterde kip uit de houtoven.

Victory Boogiewoogie

Loop ook even door naar het Mooierplein waar steeds meer leuke winkels bijkomen. Zoals conceptstore Blur waar duurzame producten met een verhaal worden verkocht. Het adres voor een leuk cadeautje of een kop koffie.

Amersfoort is ook de stad van Piet Mondriaan. Mondriaan, geboren aan de Kortegracht, was een van de grondleggers van de kunstbeweging De Stijl. In zijn geboortehuis op nummer 11 zit tegenwoordig een museum waar je aan de hand van oude foto’s, bewegend beeld en audio meer te weten komt over het leven en het werk van deze grootmeester van de abstracte kunst.

We volgen hem van Amersfoort naar Parijs en New York, waar hij in 1944 sterft. Tijdens een korte film zie je hoe de dynamiek van New York met zijn flitsende lichtreclames en swingende jazz, Mondriaan inspireert tot zijn beroemdste maar nooit voltooide werk ‘Victory Boogiewoogie’. Fans kunnen trouwens voor een doosje Mondriaan-bonbons terecht bij Sweet Sister in de Krommestraat!

Copyright: ANWB Kampioen